Ukraina peaprokurör teatas mais, et uurib Valgevene väidetavat rolli enam kui 19 000 tuvastatud lapse sunniviisilises minema viimises Venemaa okupeeritud territooriumidelt, vahendab Reuters.

Koguarv on mõnede ekspertide ja organisatsioonide hinnangul palju suurem.

USA välisministeeriumi rahastatava Yale’i rahvatervisekooli uurimislabori uuringutulemused on seni kõige ulatuslikumad andmed Valgevene väidetava rolli kohta Ukraina laste ümberpaigutamisprogrammis.

39-leheküljelises raportis öeldakse, et lapsi on minema viidud vähemalt 17 linnast Ukraina Donetski, Luhanski, Hersoni ja Zaporižžja oblastist ja see on Yale’i uurijate sõnul jätkuv praktika.

Üle 2000 Yale’i kindlaks tehtud lapse viidi 2022. aasta septembrist kuni 2023. aasta maini Valgevene Minski oblastis asuvasse Dubrava lastekeskusse ning 392 last viidi 12 muusse asutusse.

„Valgevene on kaasa aidanud Venemaa süstemaatilistele jõupingutustele Ukraina laste tuvastamiseks, kokkukogumiseks, transportimiseks ja ümberkasvatamiseks,“ öeldakse raportis. „Venemaa föderaalvalitsus ja Valgevene režiim on teinud koostööd, et koordineerida ja rahastada laste liigutamist Venemaa okupeeritud Ukrainast läbi Venemaa Valgevenesse.“

Raporti järgi on transporti läbi Venemaa Valgevenesse lõplikult koordineeritud Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Valgevene valitseja Aljaksandr Lukašenka vahel.

Lukašenka on heaks kiitnud riiklike organisatsioonide kasutamise laste transportimiseks Ukrainast Valgevenesse ja selle finantseerimiseks, öeldakse Yale’i raportis. Valgevenes antakse lastele sõjalist väljaõpet ja neid kasvatakse ümber.

Jaga
Kommentaarid