Tšehhi valitsuse pressibüroo teatas, et EL-i riik laiendas oma riiklike sanktsioonide nimekirja. Sanktsioonid hõlmavad Venemaa ettevõtet, mis vastutab Venemaa varade haldamise eest välismaal. Ettevõtet kontrollib Venemaa presidendi administratsioon. Avalduses ei mainitud ettevõtte nime.

„See ettevõte kontrollib ja haldab riigis suurt hulka Venemaa riigi omandis olevat kinnisvara, peamiselt Prahas ja Karlovy Varys asuvat kinnisvara, mis toodab märkimisväärset finantstulu. Praeguse seisuga on ettevõtte varad külmutatud ja äritegevus ebaseaduslik, nagu ka igasugune katse sanktsioonidest kõrvale hiilida,“ ütles Tšehhi välisminister Jan Lipavský.

Välisminister rõhutas, et sanktsioonidest on välja jäetud hooned, mida Venemaa saatkond kasutab diplomaatilisel otstarbel, kuna neid kaitseb diplomaatiline puutumatus.

Tšehhi riiklik sanktsioonide nimekiri ulatub EL-i sanktsioonide nimekirjast kaugemale ja hõlmab kuut muud üksust või isikut. Lipavský ütles, et Praha püüab saada ettevõtte ka EL-i sanktsioonide nimekirja.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kiitis kolmapäeval Tšehhi valitsuse otsust ja kutsus teisi Euroopa riike seda eeskuju järgima. Kuleba kirjutas sotsiaalmeedia platvormil X, et „Vene raha tuleks kasutada pigem Ukraina ülesehitamiseks kui tsiviilisikute mõrvamiseks ja riigi hävitamiseks“.