Albaania peaminister Edi Rama ja tema Itaalia kolleeg Giorgia Meloni teatasid selle kuu alguses viieaastasest lepingust, millega Albaania nõustub andma ajutiselt peavarju kuni 36 000 migrantile aastas, samal ajal kui Rooma kinnitab nende varjupaigataotlusi Itaalias.

Albaania seaduseelnõu üle hääletatakse 140-kohalises parlamendis, kus Rama valitsevatel sotsialistidel on 74 kohta. Hääletuse toimumisaeg pole selge.

Opositsioon on vastu Rama ja Meloni plaanile, Albaanlased on lõhestunud. Rama ise peab lepingut tänulikkuse žestiks, sest 1991. aastal võttis Itaalia vastu tuhandeid albaanlasi, kes põgenesid riigist pärast kommunismi langemist vaesuse eest. Samuti on leppele vastu Itaalia vasakpoolsed opositsiooniparteid.

Euroopa Komisjon on küsinud kokkuleppe kohta lisateavet. Lepingut on kritiseerinud õiguskaitseorganisatsioonid ja teised rühmitused. Sealhulgas võib lepingu sõlmimise nurjumine anda tagasilöögi Albaaniale tema sooviga liituda Euroopa Liiduga.

Euroopa Nõukogu inimõiguste volinik Dunja Mijatovic ütles selle nädala alguses, et leping tõstatas „mitu inimõigustega seotud muret“ paljude „õiguslike ebaselguste“ tõttu.

Ta mainis peamiste murekohtadena „õigeaegset maaletulekut, mõju otsingu- ja päästeoperatsioonidele, varjupaigamenetluste õiglust, haavatavate isikute tuvastamist, automaatse kinnipidamise võimalust ilma piisava kohtuliku läbivaatamiseta, kinnipidamistingimusi, juurdepääsu õigusabile ja tõhusaid õiguskaitsevahendeid“.

Itaalia on taotlenud teiste Euroopa Liidu riikide solidaarsust, et aidata tal toime tulla saabujate arvu suurenemisega.

„On oluline, et liikmesriigid suunaksid jätkuvalt oma energiat oma riigisiseste varjupaiga- ja vastuvõtusüsteemide tõhususe ja tulemuslikkuse parandamisele,“ ütles Mijatovic.

Itaalia on võtnud kohustuse maksta kahe keskuse ehitamise eest, mis mahutaksid korraga kuni 3000 migranti. Meloni loodab keskused avada järgmise aasta kevadel.

Itaalia on nõustunud eemaldama inimesed, kelle rahvusvahelise kaitse taotlus on tagasi lükatud, kuid lepingus ei ole kirjeldatud, kuidas nad kodumaale tagasi saadetakse.