Nad lisasid, et sõjateadlased on edukalt läbi viinud keskmise ulatusega ballistiliste rakettide (IRBM) jaoks mõeldud uut tüüpi suure tõukejõuga tahkekütusemootorite staatilisi katseid. Raportis ei öeldud, millal uus raketisüsteem valmib.

„Test andis kindla garantii uut tüüpi IRBM-süsteemi väljatöötamise usaldusväärseks kiirendamiseks,“ ütles KCNA.

Põhja-Korea üldine raketibüroo omistas uuele IRBM-ile suurt tähtsust. Nende sõnul on hiljutised katsetused hädavajalikud sõjaväe strateegilise ründevõime suurendamiseks, pidades silmas „riigi ees seisvat tõsist ja ebastabiilset julgeolekukeskkonda“ ning tema vaenlaste „tigedat“ kokkumängu, lisas KCNA.

Sõjaväeanalüütikud väidavad, et tahkekütuse rakette on lihtsam ja ohutum kasutada ning need vajavad vähem logistilist tuge, mistõttu on neid raskem avastada ja need on vastupidavamad kui vedelkütusel töötavad relvad.

Sel aastal katsetas Põhja-Korea oma esimest tahkekütuse mandritevahelist ballistilist raketti (ICBM) ning kasutab seda tehnoloogiat ka paljudes väiksemates relvades.

Analüütikute sõnul võib riigi sõjalisi jõupingutusi tugevdada väidetav relvakoostöö Venemaaga, pidades silmas süvenevaid vastasseise USA-ga.

Katse viidi läbi samal ajal, kui Venemaa delegatsioon eesotsas loodusvarade ministri Aleksandr Kozloviga külastas Põhja-Korea pealinna. Seal peeti läbirääkimisi majanduse, teaduse ja tehnoloogia teemadel, teatas KCNA riigimeedia ilma täpsemaid andmeid avaldamata.

Kozlov ütles vastuvõtul, et Venemaa soovib arendada Põhja-Koreaga „olulist koostööd“. See põhineb Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni septembris Venemaal peetud kohtumisel sõlmitud kokkulepetel, vahendas KCNA.

Ta viitas ka Põhja-Korea „täielikule toetusele“ Venemaale piirkondlikes ja rahvusvahelistes küsimustes, öeldakse raportis.

Washington on süüdistanud Põhja-Koread Venemaale sõjavarustuse tarnimises, et seda saaks kasutada sõjas Ukrainaga, ja Moskvat Põhja-Korea abistamiseks tehnilise sõjalise abi andmises. Põhja-Korea ja Venemaa on eitanud igasugust relvatehingut.

Lõuna-Korea luureagentuur teatas sel kuul, et Põhja-Korea on spioonisatelliidi väljasaatmise ettevalmistamise viimases etapis. Nende sõnul näib, et riik on saanud Venemaalt tehnilist abi.

Põhja-Korea raketiprogramm ja ka tuumarelvad on keelatud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega.