Vaatamata edusammudele ei ole USA ega tema liitlased tehase omanikule JSC Alabugale ega sellega seotud ettevõtetele kehtestanud sanktsioone, kirjutatakse teaduse ja rahvusvahelise julgeoleku instituudi raportis.

Tehas asub 800 km Moskvast idas Tatarstani Vabariigis. JSC Alabuga kuulub 66 protsenti föderaalvalitsusele ja 34 protsenti vabariigile, öeldakse raportis.

Aruandes öeldi, et septembri keskpaiga satelliidipildilt oli näha, et tehase ehitus korreleerus hoone lekkinud põrandaplaaniga, mida Washington Post jagas instituudiga aasta alguses.

Lekkinud dokumentide kohaselt kasutatakse hoonet Iraani Shahed-136 masstootmiseks. Lisaks plaanitakse tehases täiustada Iraani tootmisprotsesse ja edendada drooni võimekust, kirjutati raportis.

Raportis kirjutati, et talve kiire lähenemisega võib oodata, et Venemaa intensiivistab droonide rünnakuid Ukraina elutähtsa energiataristu vastu ja tõenäoliselt põhjustab tsiviilelanikele „jõhkraid elutingimusi“.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hoiatas eelmisel pühapäeval, et Ukraina valmistuks Venemaa rünnakuteks nende energiataristu vastu. Eelmisel talvel tabasid Ukrainat taoliste rünnakute lained, mis põhjustasid riigis pidevaid elektrikatkestusi.

Valge Maja teatas selle aasta juunis, et Venemaa ja Iraan süvendavad oma kaitsekoostööd. Nende sõnul teeb Teheran koostööd Moskvaga, et tarnida ja ka toota Iraani droone.