Ungari riigisekretär Tamás Menczer teatas plaanist sotsiaalmeedias avaldatud videos ja andis järgnevalt mõista, et valitsus soovitab vastata eitavalt.

„Praegu käib Ukrainas sõda, nii et kui riik võetakse Euroopa Liitu, jõuab ka sõda EL-i ning oluline osa EL-i vahenditest läheb Ukraina peale,“ rääkis riigisekretär. Samuti väitis ta, et Ungarile määratud raha hakatakse saatma Ukrainale. Muu hulgas kritiseeris riigisekretär Ukrainat ungarikeelse vähemuse väidetava diskrimineerimise pärast seoses uue keeleseadusega. „Ukraina rahvuskogukonnad jäeti senistest õigustest ilma, nende seas Ungari rahvuskogukond,“ ütles Menczer.

Jaanuaris korraldas Ungari valitsus eelmise üldrahvaliku konsultatsiooni, kus küsiti, kas inimesed toetavad Venemaa vastu kehtestatud sanktsioone. Valitsuse teatel oli 97% küsitletutest sanktsioonide vastu. Konsultatsioonides osales 1,4 miljonit inimest, samal ajal kui valimisõiguslike ungarlaste arv on 8,2 miljonit.

Konsultatsiooniprotsess ei ole tüüpiline rahvahääletus, kuna sedelid saadetakse kodanikele koju postiga ja hääletamiseks on aega mitu kuud. Eelkõige võtavad sellest osa valitsuse toetajad.