Kaitseliidu praegune ülem kindralmajor Riho Ühtegi on teinud kaitseväe juhatajale avalduse enda reservi arvamiseks alates selle aasta 15. detsembrist.

Kaitseliidu seaduse kohaselt juhib Kaitseliitu Kaitseliidu ülem, kes allub vahetult kaitseväe juhatajale. Kaitseliidu ülema nimetab ametisse ja vabastab ametikohalt Vabariigi Valitsus kaitseministri ja kaitseväe juhataja ühisel ettepanekul, kuulates ära Kaitseliidu vanematekogu arvamuse. Kaitseminister Pevkur ja kaitseväe juhataja kindral Herem tutvustavad kindralmajor Tamme kandidatuuri Kaitseliidu vanematekogule 24. novembril.

„Kindral Ühtegi on teinud Kaitseliidu arendamisel väga head tööd. Kaitseliit on kasvanud, arenenud ja muutunud oluliselt võitlusvõimelisemaks sõjaliseks jõuks. Iga põõsas laseb – selle põhimõttega arendatud Eestit kattev turvavaip on kindral Ühtegi juhtimise all saanud tihedamaks ning tugevamaks. Minu suur lugupidamine ja kummardus Rihole tehtud töö eest. Samas loodan, et kindral Ühtegi ei jää reservis passiivseks. Sooviksin väga näha, et ta panustab ka edaspidi Eesti kaitsevõime arengusse. Riho kogemus on kuldaväärt ja olen veendunud, et leiame ühiselt sobivaima viisi, kuidas tema teadmisi ning oskusi Eesti inimeste turvatunde ning kaitsetahte tõstmiseks ära kasutada,“ ütles Pevkur.

Kindralmajor Tamme kandidatuuri tutvustades märkis minister, et ta on koos kindral Heremiga veendunud praeguse kaitseväe juhataja asetäitja sobivuses Kaitseliitu juhtima. „Kindral Tamm on oma rohkem kui kolm aastakümmet kestnud sõjaväelise karjääri jooksul näidanud end eeskujuliku ohvitserina. Ta on olnud Kaitseliidu peastaabi ülem ning kogunud hädavajalikku rahvusvahelist kogemust nii NATO küberkaitsekoostöö keskust kui ka Balti Kaitsekolledžit juhtides,“ ütles Pevkur.

Kindralmajor Tamm alustas oma kaitseväeteenistust 1992. aastal Kalevi jalaväepataljoni ajateenijana, kust suundus õppima Soome maakaitse kõrgkooli. Samas koolis on ta lõpetanud ka vanemstaabiohvitseri kursuse. Neljanda taseme sõjalise hariduse omandas ta Londonis asuvas kuninglikus kaitsekolledžis. Hetkel kaitseväe juhataja asetäitjana teeniv kindralmajor Tamm on varasemalt juhtinud nii Kaitseliidu peastaapi kui ka Balti kaitsekolledžit. Järgmine Kaitseliidu ülem on olnud nii üksik-sidepataljoni kui ka kaitseväe peastaabi side- ja infosüsteemide osakonna ülem ning oli esimene NATO küberkaitsekoostöö keskuse ülem. Kindralmajor Tamm on osalenud rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil Afganistanis.

Teda on muuhulgas tunnustatud Kotkaristi V klassi teenetemärgiga, kaitseministeeriumi teeneteristi kolmanda klassiga, kaitseväe eeskujuliku teenistuse ristiga, kaitseväe teenetemedaliga kaitsealaste teenete eest, kaitseväe teeneteristiga riigikaitseliste teenete eest ning Kaitseliidu Valgeristi teise klassiga ja Kaitseliidu eriteenete medaliga.

Kindralmajor Riho Ühtegi ametiaeg Kaitseliidu ülemana lõpeb 15. detsembril 2023. Uus ülem võtab Kaitseliidu juhtimise üle samal päeval kell 12 Tallinnas Vabaduse väljakul peetaval rivistusel.