Läänemetsa sõnul on valitsuses palkade teemal väga erinevad nägemused ning ta meenutab, et eelarvestrateegia tegemisel sotsid ei nõustunud palkade külmutamise ettepanekuga.

„Pärast eelarve kokku leppimist valitsuse pressikonverentsil ütlesin toona selgelt, et sotside nägemuses peavad 2025, 2026 jne aastal tõusma õpetajate, päästjate, politseinike palgad,“ sõnas minister.

Läänemetsa sõnul ei ole investeering haridusse kulu, vaid meie ühiskondliku heaolu ja majandusarengu pant. „Me ei saa majanduslikult kunagi Euroopa edukamatele lähemale, kui meil pole järjest targemaid ja keerulisemate oskustega inimesi. Tark masin ilma targa töötajata ei tööta,“ ütles ta.

„Iga aasta kui haridusinvesteeringuid edasi lükkame, lükkame kaugemasse tulevikku ka üleüldise heaolu kasvu. Täna peaks valitsus andma kindlustunnet pakkuva sõnumi, et jah, investeerime haridusse ning tagame majandusliku heaolu kasvu riigis.“

Läänemets ütles, et õpetaja palka ei peaks võrdlema ülejäänud Eesti palkadega, sest eesmärk ongi 20% rohkem keskmisest palgast mööda minna. Selles loogikas peaks õpetaja palga tõus veel mitmel aastal olema suurem kui riigiks keskmiselt, lisas ta.

„Vastab tõele, et rahalist katet palkade tõusuks eelarvestrateegias pole aga valitsuse sügisene kokkulepe oli, et just nüüd peaks rahandusministri eestvedamisel algama arutelud tulude suurendamiseks. OÜ-tamise lõpetamine, maksude maksmine platvormitööl ja airbnb-l, riigi poolt loodud bürokraatia vähendamine kuni astmelise tulumaksuni välja - neid rahastuskohti on,“ sõnas Läänemets.

Eelarvestrateegia ei ole ministri sõnul müstiline dokument mis pakub palgatõusuks kindluse, sest seda saab valitsus alati muuta. Minister tuletas meelde, et ka tänavused ajalooliselt suured õpetaja, päästja ja politseiniku palga tõusud polnud eelarvestrateegias varasemalt ette nähtud.

Ta lisas, et kindluse palgatõusuks garanteerib kollektiivleping, mis on tagatud seaduse jõuga.

„Kui suur peaks olema õpetajate palgatõus, tõusu astmed ja ajaline jaotumine, seda ettepanekut ootame haridus- ja teadusministrilt, et siis valitsuses edasised käigud otsustada,“ lisas Läänemets.