Somaalia üleujutustes on hukkunud 29 inimest ja enam kui 300 000 on pidanud oma kodudest lahkuma, teatas riiklik katastroofitõrjeagentuur.

„See, mis praegu toimub, on aastakümnete halvim. See on hullem isegi 1997. aasta üleujutustest,“ ütles Somaalia katastroofijuhtimisagentuuri tegevdirektor Hassan Isse.

Isse sõnul suurenevad hukkunute ja ümberasustatute arvud veelgi, sest paljud inimesed jäid üleujutuste tõttu lõksu.

„Ma ei mäleta selliseid üleujutusi oma elust,“ ütles Somaalia edelaosas Baidoa linna kohalik vanem Mohamed Farah. „Inimesed evakueeruvad ja otsivad kõrget maad,“ lisas ta.

„Luuq on ümbritsetud jõega ja meid ähvardavad üleujutused. Inimesed põgenevad linnast välja. Mõned on endiselt lõksus. Meie poed on minema uhutud,“ ütles Ahmed Nur, kaupleja Luuqi linnast, kus paiskus jõgi kallastele.

Naaberriigis Keenias on üleujutustes hukkunud vähemalt 15 inimest. Lisaks uppus Ugandas sild, mis ühendas Kampalat loodeosas asuvate naftaväljadega, teatasid Keenia Punane Rist ja Uganda maanteeamet.

Piirkondliku üleujutuse põhjustas kahe ilmastikunähtuse, El Niño ja India ookeani dipooli koosmõju, ütles rahvusvahelise kriisigrupi kliimaanalüütik Nazanine Moshiri. Mõlemad on kliimamustrid, mis mõjutavad ookeani pinnatemperatuuri ja põhjustavad keskmisest suuremat sademeid.

„Üleujutuse mõju on palju hullem, kuna pinnas on hiljutise enneolematu põua tõttu nii kahjustatud – aastaid kestnud konflikt ja Al Shabaabi relvajõudude kohalolek muudab ka üleujutuste kaitse ja vastupidavuse ehitamise keerukamaks ja kulukamaks,“ ütles Moshiri.

Teadlaste sõnul põhjustavad kliimamuutused intensiivsemaid ja sagedasemaid ekstreemseid ilmastikunähtusi. Aafrika juhid pakkunud rahvusvahelistele finantsasutustele uusi ülemaailmseid makse ja reforme, et aidata rahastada kliimamuutustega seotud meetmeid.