Alates esmaspäevast blokeerisid meelevaldajad kolme olulisemat piiriületuspunkti Dorhusk-Yagodinis, Korczowa-Krakovetsis ja Hrebenne-Rava-Ruskas. Lisaks teatasid nad, et peatavad kommertsliikluse, kuni Varssavi ja Brüssel otsustavad taastada transpordipiirangud Ukraina veoautodele.

Poola on kehtestanud impordikeelu Ukraina teraviljale, et kaitsta põllumehi sõjast räsitud naaberriigi odavate toodete sissevoolu eest.

Poola transporditööstuse andmetel on Ukraina veokid tänavu Poola piiri ületanud ligi 900 000 korda. Enne sõda ületasid piiri vaid 180 000 veokit aastas.

Meeleavaldajad kavatsevad iga tund lasta piiripunktist läbi ainult ühe veoki. Reegel ei kehti sõidukitele, mis veavad humanitaar- ja sõjalist abi ning kiiresti riknevaid tooteid. Läbi lubatakse ka sõiduautod.

Poola ja Ukraina valitsused ning Euroopa Komisjon kutsuvad meeleavaldajaid üles veokid piiripunktist läbi laskma. „Ma ei soovita täielikult sellist piiri blokeerimise käitumist. See ei ole midagi väga euroopalikku,“ ütles transpordivolinik Adina Vălean.

Ukraina suursaadik Poolas Vasyl Zharych ütles avalduses, et kutsub Poola meeleavaldajaid üles lõpetama blokaad ja valima oma õiguste kaitsmiseks muid vorme. „Sellised meetodid mängivad ainult meie ühise vaenlase Vene terroristide kätesse ning kahjustavad mitte ainult Ukraina, vaid ka Poola ja kogu Euroopa huve“ lisas ta.

Samuti teatas Poola infrastruktuuriministeerium, et taristuminister saatis protestikomitee liikmetele kirja, kus kutsub neid blokaadi tühistama.

Järgmise juunini kehtib Euroopa Liidu leping, mille kohaselt saab kaupa vedada Ukraina ja EL-i riikide vahel ilma täiendava paberimajanduseta. Leping ei luba Ukraina veoautodel veoseid EL-is peale võtta ja maha panna.

Varssavi rõhutab, et nad ei saa seda lepingut mõjutada. „Leping sõlmiti EL-i poolt, nii et seni, kuni see kehtib, ei saa liikmesriigid Ukrainaga muid lepinguid sõlmida. Praktikas tähendab see, et Poola ei saa kehtestada Ukrainaga kohustuslikku lubade süsteemi enne lepingu lõppemist,“ teatas ministeerium.

Tegemist on teise kokkupõrkega Poola ja Ukraina vahel seoses põllumajandustoodete impordiga.