Esmaspäeval välja kuulutatud kokkulepe on esimene, mille kohaselt võtab EL-i mittekuuluv riik vastu migrante EL riigi nimel. Selles on kaja Briti valitsuse vastuoluline katse saata Rwandasse tuhandeid varjupaigataotlejaid .

Meloni ja tema kolleegi Edi Rama avalikustatud kokkuleppe eesmärk on vähendada Itaaliasse meritsi saabunud migrantide arvu, mis on praeguseks aastaga kasvanud umbes 65% ehk hinnanguliselt üle 145 000 inimese.

„Usun, et sellest võib saada EL-i ja ELi mittekuuluvate riikide koostöö mudel rändevoogude juhtimisel. Ma arvan, et selles lepingus on tunda julget Euroopa vaimu,“ ütles Meloni päevalehele Il Messaggero.

Meloni sõnul on Euroopa Komisjoni teavitatud ja kokkulepe ei saanud neilt negatiivset tagasisidet.

Plaanide kohaselt avanevad Albaanias 2024. aasta kevadel keskused, mis majutavad esialgu 3000 inimest. Hiljem loodetakse suurendada nende suutlikust vastu võtta 36 000 migranti aastas, ütles Meloni.

Rama sõnul pole Itaalia ainus EL-i riik, kes on sellise lahenduse välja pakkunud, kuid võttis vastu Rooma pakkumise kui märgina „tänulikkusest“.

1990. aastatel võttis Itaalia vastu suure hulga albaanlasi ja Itaalia on üks suurimaid Albaania toetajaid EL-iga ühinemise lootuses. „Me oleme sõbrad ja sõprade vahel aidatakse üksteist,“ ütles Rama.

Rama ütles, et Itaaliaga sõlmitud leping tuleb veel ellu viia. Ta ennustas, et läbirääkimised ebaõnnestunud varjupaigataotlejate repatrieerimislepingute üle Aafrika riikidega on „kõige raskem asi“.

Rama on siiski skeptiline lepingu mõju suhtes. „See ei lahenda midagi, aga ta (Meloni) palus meilt abi ja me andsime selle,“ ütles ta La Stampale antud kommentaarides.