Hussar rääkis õhtul Delfile, et on kaalunud erakonna esimehe kohalt tagasi astumise mõtet juba mitu kuud, soovides keskenduda riigikogu esimehe tööle. Tema sõnul on riigikogus üks aegade keerulisemaid olukordi ning seetõttu nõuab töö spiikrina palju aega.

Hussari sõnul suhtusid erakonnakaaslased otsusesse mõistvalt.

Keda Hussar uue Eesti 200 esimehena näeb, ta ei avaldanud, öeldes vaid, et erakonnas, fraktsioonis ja lausa ministrite hulgas on palju häid inimesi, kelle seast valida. Hussari sõnul tuleb uuel erakonna esimehel hoida üleval erakonna poliitikat ehk tegeleda personaalse riigi ehitamisega ning seista riigi rahanduse korda tegemise eest.

Küsimusele, kas Hussar näeb endal süüd selles, et erakonna reiting on valimistest saati kivina kukkunud, vastas ta, et erakonna reiting on 6–7% juures ning ta arvab, et erakonnal on tugev positsioon. „Kindlasti uuele tulijale on suured ootused,“ sõnas ta.

Lauri Hussar lahkub Eesti 200 esimehe kohalt

Eesti 200 esimees Lauri Hussar teatas täna erakonna juhatuse koosolekul oma soovist erakonna esimehe kohalt taanduda ja pühenduda riigikogu juhtimisele.

Hussari sõnul eeldab riigikogu esimehe roll praeguses keerulises poliitilises olukorras kõikide saadikute õiguste arvestamist ning parteiülest otsustamist, et tuua riigikogu tupikseisust välja.

„Eesti parlament on silmitsi aegade suurima obstruktsioonilainega ning olen jõudnud arusaamisele, et tahan pühendada end riigikogu kordategemisele, et parlament saaks täita kõiki põhiseadusest tulenevaid kohustusi ning tuua istungisaali tagasi konstruktiivne arutelu,“ sõnas Hussar.

Tema sõnul aitas otsusele jõuda ka riigikogu esimehena oktoobris kokku kutsutud eksperdikogu, mis arutas parlamendi tupikseisu lõpetamise võimalikke lahendusi. Mitmed eksperdid rõhutasid riigikogu esimehe rolli ja erakonna juhtpoliitikute lahus hoidmise olulisust.

Lauri Hussari kinnitusel on just viimase aasta jooksul, mil ta on olnud erakonna Eesti 200 esimees, viidud ellu mitmed olulisi poliitilisi otsuseid.

„Lõpetasime pikalt ühiskonda lõhestanud vaidluse ja kehtestasime abieluvõrdsuse, täiesti uue hoo on saanud sisse personaalse riigi kontseptsioon ja selle baasil ka nulleelarve ehitamise protsess ning jõuliselt on käima lükatud ühtse Eesti kooli reform. Need on pika perspektiiviga tehtud otsused, mis loovad fooni, et Eesti on edukas ja hakkamasaav ka aastakümnete pärast,“ lausus Hussar.

Hussar valiti Eesti 200 esimeheks mullu 15. oktoobril. Tema juhtimisel korraldati riigikogu valimiste kampaania ja Eesti 200 sai parlamendis 14 kohta.

Juhatuse otsuse järgi koguneb Eesti 200 üldkoosolek uut esimeest valima 19. novembril, kandidaatide esitamise tähtaeg on 12. november.