Iisrael on karmistanud oma blokaadi ja pommitanud Gazat ligi kuu aega kättemaksuks Hamasi rünnaku eest, milles Iisraeli võimude teatel hukkus 1400 inimest.

Gaza tervishoiuministeeriumi teatel on alates 7. oktoobrist Iisraeli rünnakutes hukkunud 9061 palestiinlast, sealhulgas 3760 last.

Ainus potentsiaalne väljumispunkt Gazast on piiripunkt Egiptusega, mis on olnud alates sõja algusest suures osas suletud. Konflikti edenedes on aga piiripunkti korduvalt avatud, et lubada Gazasse humanitaarabikonvoisid. Lisaks lubati kolmapäeval Egiptusesse mitusada välismaalast ja väike arv vigastatud palestiinlasi, keda ravitakse piiripunktist 10 kilomeetri kaugusel välihaiglas.

Gazast lahkumise tehingut on osapoolte vahel vahendanud Katar. Diplomaatiline allikas on öelnud, et umbes 7500 välispassi omanikku saab Gazast lahkuda umbes kahe nädala jooksul.

Araabia Ühendemiraatide riiklik uudisteagentuur WAM teatas, et president Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan andis haiglatele korralduse ravida 1000 palestiinlast Gazast pärit „perekonnaga“ last.

WAM teatas, et Palestiina lapsed „naasevad koju“ pärast arstiabi saamist.

Emiraatide välisministeerium ei ole veel vastanud Reutersi saadetud küsimustele. Iisraeli saatkond Abu Dhabis keeldus kommentaaridest, kirjutas Reuters.