Boliivia asevälisminister Freddy Mamani ütles, et Boliivia kutsub relvarahule ja saadab blokeeritud Gazale abi, vahendab BBC News.

Mamani teatas, et valitsus langetas otsuse, taunides ja mõistes hukka Gaza sektoris toimuva Iisraeli agressiivse ja ebaproportsionaalse sõjalise rünnaku.

Mamani kutsus relvarahule ja ütles, et Boliivia soovib Iisraeli blokaadi lõppu, mis takistab toidu, vee ja muu eluks vajaliku sisenemist.

Boliivia on esimene Ladina-Ameerika riik, mis Iisraeliga sõja pärast suhted katkestab.

Iisraeli tegevust Gazas on kritiseerinud ka Colombia ja Brasiilia juhid.

Colombia president Gustavo Petro kutsus Iisraeli suursaadikut riigist lahkuma, aga taganes siis sellest avaldusest.

Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva kutsus relvarahule ning kirjutas X-is: „Me näeme esimest korda sõda, milles enamik hukkunutest on lapsed... Lõpetage! Jumala armastuse nimel, lõpetage!“

Hamasi juhitud Gaza tervishoiuministeeriumi andmetel on 8500 sõjas hukkunust lapsi 3500.

Iisrael süüdistas Boliiviat Hamasi terroriorganisatsiooni järgi joondumises.

„Boliivia valitsuse otsus katkestada diplomaatilised suhted Iisraeliga on terrorismile ja Iraani ajatolla režiimile alistumine. Astudes selle sammu, joondub Boliivia valitsus Hamasi terroriorganisatsiooni järgi, mis tappis üle 1400 iisraellase ja röövis 240 inimest, sealhulgas lapsed, naised, beebid ja eakad. Iisrael mõistab hukka Boliivia toetuse terrorismile ja allumise Iraani režiimile, mis annavad tunnistust väärtustest, mida Boliivia valitsus esindab. Alates valitsusevahetusest Boliivias on suhted riikide vahel olnud sisutühjad,“ teatas Iisraeli välisministeeriumi esindaja Lior Haiat sotsiaalmeedias.