Viljandi elanikud kirjutasid kortermaja põlengu järel Delfile, kuidas kustutustöödeks vajalik redelauto saabus kohale pika viivitusega Tartust. „Kui päästeametil oleks rohkem redeleid, oleks ilmselt kahjud olnud väiksemad,“ arvas üks lugeja.

Päästeameti kommunikatsioonijuht Marek Kiik ütles täna Delfile, et Viljandi päästekomandol oli varem redelauto täiesti olemas. Vana masin kõrvaldati aga mõne aja eest kasutusest, sest see ei olnud enam päästetöödeks sobilik.

„Redelauto naaseb Viljandisse siis, kui kolm uut korvtõstukit 2024. aasta esimeses pooles teenistusse jõuavad,“ kinnitas Kiik. „Plaanide järgi saab Tartu Annelinna komando uue tõstuki ja nende pragune viiakse üle Viljandi päästekomandosse.“

Tema sõnul peab paraku arvestama sellega, et kogu päästetehnika ja varustuse soetamine on väga kallis ning pikaajaline protsess. „Redelautod on väga kallid tehnikaühikud, pääste põhiautost pea kaks korda kallimad,“ nentis Kiik. „Kahjuks on kolme uue redelauto hange veninud, kuna tootja ei suutnud õigeaegselt hanketingimusi täita.“

Vana redelauto müüdi oksjonil maha ja päästeameti andmetel seda enam Eestis pole.

Viljandis põleb kortermaja

Tulekahju süttis gaasikütteseadmest

Reede õhtul kell 18.55 sai häirekeskus teate tulekahjust kortermajas Viljandi linnas aadressil Toome tn 14. Esialgsetel andmetel arvas päästeamet, et tulekahju põhjuseks oli gaasigrilli ballooni plahvatus, kuid esmaspäeval selgus, et põlengu põhjustas toas põlema süttinud gaasikütteseade.

Lõuna päästekeskuse ohutusbüroo inspektorite senisel uurimisel on selgunud, et kortermaja toas süttis gaasikütteseade, mis visati seejärel elanike poolt rõdule, kus selle balloon plahvatas ning süütas suurema tulekahju. Selle tagajärjel sai tulekahjustusi rõduga piirnev korter ja hävis enamik kortermaja viilkatusest.

Põlevast ja selle kõrval asuvatest majadest evakueeriti inimesed. Kiirabi toimetas kaks suitsu sisse hinganud inimest Viljandi haiglasse tervisekontrolli, keegi tõsisemalt viga ei saanud.

Kortermaja hakatakse taastama sellel nädalal.

Viljandi linnapea Madis Timpsoni sõnul saavad majaelanikud üldiselt oma jõududega hakkama. „Abipalvetega on meie poole pöördutud vähe, kui üldse,“ sõnas Timpson.

Viljandi linnavalitsus avas põlenguohvrite abistamiseks arvelduskonto. Timpsoni sõnul olid pühapäevase seisuga abistajad kandnud sinna 4052 eurot.

Abivajavate elanike jaoks avas Viljandi linn kriisitelefoni 435 4724.