Julgeolekuminister Rosa Icela Rodriguez lisas neljapäeva hommikul pressikonverentsil, et neli inimest on veel teadmata kadunud.

Ametnikud töötavad endiselt, et teha kindlaks Otise põhjustatud hävingu kogu ulatus, mis põhjustas elanike ja päästemeeskondade ulatuslikke sidekatkestusi. Katkestused on oluliselt piiranud ametiasutuste võimet uurida Otise mõju ulatust.

Mehhiko valitsusametnikud ei ole saanud kohapealsetelt meeskondadelt kahjuhinnangut, ametnikud on sunnitud ise kohapeale sõitma. „Me läheme sinna, sest meil puudub igasugune suhtlus oma kolleegidega, kes on juba nädal aega seal troopilise tormi ennetustööd teinud ja, mis muutus 12 tunniga orkaaniks,“ ütles kodanikukaitse riiklik koordinaator Laura Velázquez kohalikule uudistekanalile Milenio TV.

Ametnikel ja elanikel jäi tormi tõsiduseks valmistumiseks vähe aega, sest varajased prognoosid alahindasid ohtu oluliselt. Otis tugevnes kiiresti troopilisest tormist ohtlikuks 5. kategooria orkaaniks kõigest 12 tunniga.

Guerrero osariigis kaotas voolu enam kui 500 000 kodu ja ettevõtet teatas elektriettevõte CFE kolmapäeval. Teenus on taastatud 40% ulatuses kannatanutest, lisasid nad.

Orkaan nõrgenes oluliselt, kui see sisemaale liikus - kolmapäeva pärastlõunaks oli see Lõuna-Mehhiko mägede kohal hajunud. Prognoositakse, et tormi tugevad vihmasajud mõjutavad piirkonda kuni neljapäevani. Riiklik orkaaniteenistus hoiatas, et vihmasajud võivad vallandada võimalikud äkilised üleujutused ja mudalihked.

Teadlaste sõnul on Otise kiire intensiivistumine inimtegevusest tingitud kliimakriisi sümptom, taolised katastroofid on muutunud üha sagedamaks.

Riikliku ookeani- ja atmosfääriameti andmetel on üle 90% viimase 50 aasta jooksul toimunud soojenemisest kogu maailmas toimunud ookeanides.