Portugali välisminister João Gomes Cravinho ütles kolmapäeval, et tema valitsus toetab António Guterrese seisukohta Iisraeli-Hamasi sõjas keset süvenevat vaidlust ÜRO peasekretäri ja Iisraeli võimude vahel.

„Mõistame täielikult ja järgime António Guterrese seisukohta, kes oli Hamasi terrorismi hukka mõistes ühemõtteline,“ ütles Gomes Cravinho Portugali uudistekanalile Lusa. „Ei saa kuidagi väita, et António Guterres vabandab kuidagi terrorismi.“

Portugali välisminister lükkas tagasi ka Iisraeli üleskutsed portugallase Guterrese tagasiastumiseks.

Guterres sai ka Saksamaa toetuse, kui valitsuse pressiesindaja Berliinis ütles kolmapäeval, et ta usaldab ÜRO juhti, vahendab Reuters.

Guterres ütles teisipäeval Julgeolekunõukogu istungil, et Hamasi vägivaldne rünnak Iisraeli vastu 7. oktoobril „ei toimunud vaakumis“, põhjustades raevuka reaktsiooni Iisraelilt.

Vastuseks ütles Iisraeli suursaadik ÜROs Gilad Erdan kolmapäeva hommikul Iisraeli raadiole, et riik keeldus Guterrese kommentaaride põhjal ÜRO asepeasekretäri Martin Griffithsile viisa andmisest.

„Tema sõnavõttude tõttu keeldume ÜRO esindajatele viisasid väljastamast. On saabunud aeg anda neile õppetund,“ ütles Erdan väljaandele Times of Israel.

Guterres jätkas kolmapäeva varahommikul, öeldes, et Hamasi „kohutavad rünnakud ei saa õigustada Palestiina rahva kollektiivset karistamist“.

Peale Guterrese esialgseid väljaütlemisi nõudis Erdan sotsiaalmeedias tema tagasiastumist, öeldes, et „peasekretär on meie piirkonna tegelikkusest täielikult lahutatud“. Ka Iisraeli välisminister Eli Cohen teatas, et ei kohtu enam Guterresega.