Soome võimud teatasid eile, et leidsid Soome ja Eesti vahelise gaasitoru Balticconnector kahjustuse koha juurest laeva ankru. Võimud uurivad, kas sündmustes on osalenud Hiina ettevõtte kaubalaev Newnew Polar Bear.

Soome võimud ei ole seni andnud hinnangut, kas gaasitoru lõhkumine oli tahtlik ja kas teo taga võis olla näiteks Hiina riik.

„Oleme olnud hiinlastega ühenduses ja nad on kinnitanud koostöötahet,“ ütles Valtonen Helsingin Sanomatele.

Valtoneni sõnul ei ole veel selgunud, milles kahjustuste näol küsimus on.

„Ei ole veel mingit sellist informatsiooni, aga ma ei hakka loomulikult ka vestlusi üksikasjalikult avama. Oleme siiski olnud siin asja käigus ühenduses. Nad on sellisel seisukohal, et tahavad asja uurimises koostööd teha,“ ütles Valtonen.

Valtoneni sõnul on suheldud diplomaatiliste kanalite kaudu.

„Diplomaatiliste kanalite kaudu. Mina ise olen samuti kohtunud Hiina suursaadikuga siin Soomes. Minu riigisekretär on samuti siin hiinlastega kohtunud. Siis on meil Hiinas suursaadik. Need on kõige tüüpilisemad kanalid.“

Helsingin Sanomat küsis, kas hiinlased on olnud imestunud või näiteks paistnud süüdlaslikud.

„Ma ei hakka selliseid hinnanguid andma. Nende liin on olnud, et selgitame ja uurime. Nad kinnitavad oma koostöötahet,“ vastas Valtonen.

Helsingin Sanomat küsis veel, kas hiinlastelt on saadud mingit uut informatsiooni.

„Ei ole midagi sellist. Kui uurimine edeneb ja tuleb uut huvitavat informatsiooni, tuuakse see avalikkuse ette. Meie jaoks on siiski tähtis informatsioon see, et hiinlased kinnitavad oma koostöötahet,“ lausus Valtonen.