Nimelt oli päevakorras kohtumine Grünthaliga, et rääkida temaga kuluhüvitiste kasutamise teemal. Grünthal saabus veidi enne kella 13.30. Ta filmis mobiiltelefoniga ajakirjanikke ja fotograafe. Hiljem jätkas ta filmimisega ka istungiruumis.

Antud istung toimub suletud uste taga. Päevakord kinnitati ja keegi komisjoni liikmetest riigikogu kantselei kinnitusel avalikustamise ettepanekut ei teinud. Kui oleks vastav ettepanek tehtud, siis eeldanuks avalikustamine, et seda toetab üle poole komisjoni koosseisust.

Grünthalit kuulati umbes 14.20ni.

Seejärel liitus istungiga virtuaalselt riigiprokurör Alan Rüütel, kes räägib kuluhüvitistest kriminaalmenetluse alustamise kontekstis.

Antud komisjoni kuuluvad esimees Mart Helme (EKRE), aseesimees Eerik-Niiles Kross (Reformierakond), Irja Lutsar (Eesti 200), Andre Hanimägi (Keskerakond), Eduard Odinets (SDE) ja Priit Sibul (Isamaa).

Komisjoni istung lõppes veidi enne kella 15. Täistunnil algas riigikogu korraline istung.

Ametlik uurimine

Keskkriminaalpolitsei algatas 13. oktoobril kriminaalmenetluse, uurimaks Kalle Grünthali riigikogu kütusekaartide kasutamist.

„Ajakirjanduses ilmunud informatsioon viitab sellele, et riigikogu liikme kasutusse antud kütusekaartidega võidi omastada erinevat liiki autokütust,“ ütles prokuratuuri avalike suhete nõunik Kauri Sinkevicius.

Grünthali uuritakse omastamist käsitleva paragrahvi alusel. Esialgu pole talle veel kahtlustust esitatud.

Meedias on olnud juttu, kuidas Grünthal ostab maksumaksja raha eest läbisegi bensiini ja diislikütust. Lisaks on selgunud, et tema kütusekaarti kasutatakse ajal, mil ta ise osaleb riigikogu istungil.

Eelmisel nädalal kinnitas Grünthal, et lahkub EKRE-st. Ta pole enam ka EKRE riigikogu fraktsiooni liige, aga vähemasti praeguse seisuga ta parlamendis jätkab. EKRE juht Martin Helme on märkinud, et tema hinnangul peaks Grünthal koha loovutama, et tema asemel pääseks parlamenti EKRE-sse kuuluv asendusliige.