Amir-Abdollahiani sõnul on süüdi USA, kes toetab Iisraeli sõjaliselt, vahendab BBC News.

Iraan toetab nii Hamasi, mis ründas Iisraeli kaks nädalat tagasi ja tappis 1400 inimest, kui ka Hizbollah’t Liibanonis.

Viimase kahe nädalaga on Gaza sektoris Hamasi juhitud tervishoiuministeeriumi teatel hukkunud üle 4600 imimese ja Iisrael teatas laupäeval õhurünnakute intensiivistamisest.

„Ma hoiatan USA-d ja tema käsilast Iisraeli, et kui nad ei peata viivitamatult inimsusevastast kuritegu ja genotsiidi Gazas, on iga hetk kõik võimalik ja regioon väljub kontrolli alt,“ ütles Amir-Abdollahian pressikonverentsil Teheranis.

Amir-Abdollahiani sõnul võivad tagajärjed olla rängad ja kibedad ning neil võib olla kaugele ulatuv mõju nii regionaalselt kui ka nende jaoks, kes on sõja eestkõnelejad.

Amir-Abdollahian lisas, et USA sõjaline toetus Iisraelile on tõendiks, et käimas olev konflikt Gazas on sõda, mida peab Iisrael Ühendriikide eest.

Konflikti levimise võimaluse eest hoiatasid ka USA esindajad.

USA kaitseminister Lloyd Austin hoiatas rünnakute olulise eskaleerumise eest USA vägede ja kodanike vastu.

„Kui mõni rühmitus või riik püüab seda konflikti laiendada ja seda väga kahetsusväärset olukorda ära kasutada... on meie nõuanne: ärge seda tehke,“ ütles Austin ABC saatele „This Week“.

Eskalatsiooni võimalikkusest Iraani käsilaste poolt rääkis ka USA välisminister Antony Blinken, pidades silmas Hizbollah’t ja Hamasi. Ta ütles, et USA võtab kasutusele kõik meetmed, et tagada, et suudetakse kaitsta iisraellasi ja USA kodanikke.

Droonide ja rakettidega on viimasel ajal rünnatud USA baase Iraagis ja Süürias.