Ameeriklased – ema ja tütar – vabastati kaks nädalat pärast seda, kui nad 7. oktoobri rünnaku käigus Lõuna-Iisraelist rööviti. Juudiriigi kinnitusel toimetati Illinois’ osariigist pärit 59-aastane Judith Raanan ja 17-aastane Natalie Raanan esialgu Iisraeli sõjaväebaasi.

Veel umbes 200 pantvangi – pea 40 eri riigist – on endiselt terroristide käes.

USA välisminister Antony Blinken avaldas uudise üle heameelt, ent tuletas meelde, et kümme ameeriklast on pärast rünnakut endiselt teadmata kadunud, ning rõhutas, et kõik „pantvangid tuleks viivitamatult ja tingimusteta vabastada“.

59-aastane Judith Raanan ja 17-aastane Natalie Raanan pärast vabastamist

Hamasi relvastatud tiiva pressiesindaja Abu Obeidah selgitas, et vabastas kaks ameeriklannat „humanitaarsetel kaalutlustel“ ja Katari soovitusel. Väike Pärsia lahe riik, millel on sidemed Hamasi ja teiste sõjaliste rühmitustega, hakkas pantvangide üle läbirääkimisi pidama vahetult pärast 7. oktoobri veresauna.

USA teatas hommikul, et täna avatakse viimaks ka Egiptuse ja Gaza vaheline piiripunkt – seda on oodatud juba kaks nädalat, et saata Gazasse hädatarvilikku humanitaarabi. Kella 10.45 ajal liikus üle piiri esimene humanitaarabikonvoi.

Iisraeli sõjavägi aga jätkas reedel valmistumist eeldatavaks sissetungiks Hamasi juhitavasse Gaza sektorisse, kusjuures hulgaliselt vägesid liikus enklaavi piiridele lähemale. Operatsiooni järgmise etapi ajastus on siiski endiselt ebaselge. „Käsk tuleb,“ kinnitas Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant reedel sõduritele saadetud videos.

Värskeimat infot loe alljärgnevast otseblogist.