Kohtumisel suursaadiku Pál Andrásiga rääkis välisministeeriumi Euroopa osakonna peadirektor Siiri Königsberg täna vajadusest hoida Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikide ühtset ja põhimõttekindlat poliitikat agressorriigi suhtes.

„Meedias levivad fotod ning tsitaadid Viktor Orbáni kohtumisest Putiniga ei soodusta NATO ja Euroopa Liidu ühiste eesmärkide saavutamist agressiooni lõpetamiseks ega tugevda EL ja NATO kuvandit maailmas,“ selgitas meedianõunik Brita Kikas Delfile ministeeriumi sõnumit.

„Eesti rõhutab järjepidevalt Euroopa Liidu ja NATO ühtsuse hoidmise tähtsust, ühiselt kokkulepitust kinnipidamist ning vastustab kõiki selliseid samme – nii avalikke kui diplomaatlisi – mis Läänemaailma ühtsust lõhuvad,“ lisas Kikas.

Kikas nentis siiski, et tänane kohtumine oli varem planeeritud ning tegu polnud Ungari saadiku Pál Andrási välja kutsumisega.

Putin ja Orbán kohtusid eile Pekingis, Hiinas. Putin väljendas kohtumise alguses heameelt asjaolu üle, et mõne Euroopa riigiga Venemaa siiski läbi saab.

„Vaatamata sellele, et tänastes geopoliitilistes tingimustes on võimalused kontaktide hoidmiseks ja suhete arendamiseks väga piiratud, ei saa ikkagi jätta rahuldust pakkumata see, et paljude riikidega Euroopas on meil suhted säilinud ja arenevad. Üks neist riikidest on Ungari,“ sõnas Putin.

Orbán omakorda tänas kohtumisel Venemaa gaasihiidu Gazpromi lepingute jätkuva täitmise eest.