Biden on väljendanud suurt huvi visiit ette võtta pärast seda, kui Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kutsus teda Iisraeli külastama. Esmaspäeval arutles Biden Valges Majas oma kõrgeimate riikliku julgeoleku ja luurenõunikega reisi üle.

Samal ajal kutsus välisminister Antony Blinken Tel Avivis kokku istungi Iisraeli kõrgeimate ametnikega, et arutada Gaza avamist humanitaarabile ja takistada tsiviilisikute sattumist Iisraeli rünnakute alla. Pärast enam kui seitse tundi kestnud läbirääkimisi ütles Blinken, et USA ja Iisrael „leppisid kokku plaani väljatöötamises, mis võimaldab doonorriikide ja mitmepoolsete organisatsioonide humanitaarabi jõuda Gaza tsiviilelanikeni“.

Biden „teeb ​​selgeks, et tahame jätkata koostööd kõigi oma partneritega selles piirkonnas, sealhulgas Iisraeliga, et saada humanitaarabi ja tagada taas mingisugune turvaline läbipääs tsiviilisikutele väljapääsuks,“ ütles USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby.

Enne Bideni visiidi plaanimist ei olnud selge, kas Rafahi piiriületuspunkti avamisel Egiptuses on tehtud edusamme – hetkel on see ainus elujõuline marsruut Gazasse pääsemiseks. Blinken ütles, et kokkulepe plaani kallal töötamiseks sõlmiti USA palvel ja nad „tervitavad Iisraeli valitsuse pühendumust selle plaani kallal töötada“.

„On ülioluline, et abi hakkaks Gazasse jõudma niipea kui võimalik,“ ütles Blinken. Ta märkis, et USA jagab „Iisraeli muret, et Hamas võib haarata või hävitada Gazasse siseneva abi või muul viisil takistada selle jõudmist inimesteni, kes seda vajavad.“ Ta lisas, et kui Hamas peaks mingil viisil takistama humanitaarabi jõudmist tsiviilelanikeni, siis mõistavad nad selle hukka ja töötavad edasi selle nimel, et see ei korduks.

Esmaspäeval ütles Iisraeli kaitsejõudude pressiesindaja Daniel Hagari, et Bideni visiidil on „strateegiline tähtsus“ kogu Lähis-Ida jaoks. „USA kõrgeim esindaja tuleb Iisraeli, et saada täielik aruanne Lähis-Ida sõjast ja kõigist meetmetest, mida me peame võtma,“ ütles Hagari. „Praegu keskendume Gazale ja sammudele, mida kavatseme astuda, et valmistuda sõjaks, ja nii me edeneme,“ lisas ta.

Biden sõidab peale Iisraeli visiiti ka Jordaaniasse, kus ta kohtub Jordaania kuninga Abdullah, Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisi ja Palestiina presidendi Mahmoud Abbasiga.

Viimati tegi Biden viimasel minutil välisreisi veebruaris, kui ta külastas Venemaa sissetungi aastapäeva paiku Kiievit.

Samuti plaanib Iisraeli lähipäevil külastada Prantsusmaa president Emmanuel Macron, teatab heebreakeelne meedia. Prantsuse saatkond ei kinnita visiiti, kuid ütleb, et Macron soovib Iisraeli külastada niipea, kui on olemas „kasulik päevakava ja konkreetsed tegevused, mida edendada“.