Paprocka sõnul ootab president Andrzej Duda ära parlamendivalimiste ametlikud tulemused ja alles siis langetab otsused valitsuse moodustamise kohta, vahendab Poola Raadio.

Paprocka märkis, et põhiseadus näeb ette valitsuse moodustamise kolm etappi: esimeses etapis saab valitsuse moodustamise ülesande alati erakond, mis on saanud kõige rohkem hääli.

„Presidendil on volitused valida peaministrikandidaat ja anda talle ülesanne moodustada valitsus. Põhiseaduses ei ole kirjas, kas selleks peab olema võitnud erakonna esimees või lihtsalt liige. Selline on põhiseaduslik praktika. Varasemate valimiste praktika järgi võttis president just sellise positsiooni. Tuleb arvestada rahva arvamusega – võitjaerakond saab valitsuse moodustamise võimaluse esmajärjekorras,“ ütles Paprocka.

Kui see etapp osutub edutuks, läheb algatus üle seimile. Kui selle liikmed ei suuda valitsust ametisse määrata, läheb algatus uuesti presidendile. Kui valitsust ei suudeta moodustada ka kolmandal katsel, peab president seimi volitused lõpetama ja määrama uued valimised.

Praeguse seisuga on valimised erakondadest võitnud seni võimul olnud rahvuskonservatiivne Õiguse ja Õigluse partei (PiS), aga liberaalsel koalitsioonil on kokku rohkem hääli.