29-aastane Kriggul, kes sõdis Ukrainas Rahvusvahelises Leegionis, hukkus septembri lõpus Donetski oblastis Lõmani linna lähedal. Laupäeval saadeti ta Kiievist viimsele teekonnale Eestisse, kus ta sängitatakse mulda järgmisel nädalal.

Kiievis jäeti hüvasti kolme vabatahtlikuga, kellest üks oli Lätist, teine ​​USAst. Tseremoonial öeldi Krigguli kohta järgmised sõnad:

„Tanel sündis 30. oktoobril 1993. aastal Eestis. Ta oli pere esimene laps. Tanel kaitses alati nõrkasid. Ta oli rahuliku iseloomuga, toetas alati oma nooremaid õdesid ja vendi. Aastal 2022 kaotas Tanel oma noorema õe, kes oli 21-aastane. Pärast sõjaväeteenistuse läbimist jalaväepataljonis hakkas ta töötama turvateenistuses. Tanel käis kahel sõjalisel missioonil Afganistanis. 2022. aasta lõpus mõistis ta, et saab oma kogemusi kasutada Ukraina kaitsmisel ja liitus vabatahtlikuna AFU rahvusvahelise territoriaalkaitse leegioniga. Tanel osales Harkivi pealetungis. Ta kaitses 2023. aasta kevadel kangelaslikult Bahmutit. Tanel uskus, et Venemaa agressioon tõrjutakse tagasi ja ta saab koju Eestisse tagasi pöörduda.“

Rodion Batulin, Valgevene vabatahtlike korpusest, ütles Delfile, et ta oli hukkunud vabatahtlikega nende viimaste elutundide ajal koos. Batulin oli nende komandör. „Võitlusmissioonil osalesid teiste Euroopa vabade rahvaste esindajad, kes mõistavad ohtu, mis tuleneb Venemaa lähedusest. Nende surmaga suri osa meist igaühest, nii et me oleme kohustatud kätte maksma ja võitma,“ ütles Batulin. Tema sõnul hukkus viimase lahingmissiooni ajal veel üks valgevenelane, kelle nime ei saa nimetada.

Batulin lisas, et enne kui Kriggul hukkus, võttis ta ühe vene okupandi elu.

„Tal oli tohutu motivatsioon. See ei ole palgasõdur või seikleja, vaid professionaalne sõjaväelane, kes täitis oma kohust. Lisaks professionaalsusele motiveeris teda see, et ta oli eestlane. Ta mõistis, et ta esindab siin Eestit. See muutis ta veelgi innukamaks, et ennast tõestada,“ ütles Batulin.

Krigguli endised võitluskaaslased: ta oli väga tugev võitleja, kelle erialased oskused olid tasemel

„Kriggul liitus Scoutspataljoniga 2017. aastal. Ta teenis alguses lahingtoetuskompaniis miinipildujarühmas laadurina, seejärel abisihturi, sidemehe ja arvestajana. Teda on ergutatud ühel korral 2018. aastal brigaadiülema rahalise preemiaga. Kahel korral on ta osalenud välisoperatsioonidel (Afganistanis Kabulis). Kpr Kriggul lahkus teenistusest Scoutspataljonis omal soovil 2022. aasta detsembris,“ vahendas Sõdurileht kaitseväe avaldust.

Krigguli toonaste miinipildujarühma võitluskaaslaste sõnul paistis ta silma kohusetundlikkuse, pühendumuse ja professionaalsusega nii igapäevases teenistuses kui ka välisoperatsioonidel osaledes.

„Kriggul oli nende sõnul inimene, kes oskas hoolida – isegi kõige suuremat pingutust nõudvates olukordades pööras ta alati tähelepanu oma kaasvõitlejatele, ulatades abikäe nii sõna kui teoga,“ märgiti mälestuspostituses. „Samuti panustas ta märkimisväärselt rühmavaimu hoidmisse, suheldes aktiivselt kaasvõitlejatega nii tööl kui ka vabal ajal. Kriggul korraldas meelsasti ühisüritusi, sest rühma ühtekuuluvus oli talle oluline,“ ütlesid nad.

Tema endised võitluskaaslased iseloomustasid teda kui väga tugevat võitlejat, kelle erialased oskused olid tasemel. „Ta oli avatud meelega ja usaldusväärne sõdur, kellele võis keerulisemaidki ülesandeid usaldada ilma hirmuta, et ta nende täitmisel hätta jääks. Kui Kriggul otsustas 2022. aasta detsembris rühmast ja Scoutspataljonist lahkuda, oli tema relvavendade sõnul keeruline leida talle võrdväärset asendajat, kes suudaks tema ametikohal olevate ülesannetega sama hästi toime tulla. Krigguli võitluskaaslased mälestavad teda alati kui erakordset sõdurit, suurepärast võitluskaaslast ja siirast sõpra,“ vahendas kaitsevägi.

Jaga
Kommentaarid