„Selline riik nagu Moldova kaotab praktiliselt oma identiteedi, selle riigi eliit arvab üldse, et nad ei ole moldovalased, nad nimetavad end rumeenlasteks. Aga see on nende valik – riigi identiteedi täielik kaotamine – selline on Moldova praeguse juhtkonna valik,“ lausus Putin, vahendab Interfax.

Putin rõhutas, et „keegi ei saa seda segada, peale Moldova rahva enda, kui selles riigis on inimesi, kes end ikkagi moldovalasteks peavad“.

„Selline on meist igaühe valik: kas me tahame oma identiteeti säilitada või mitte, ja töö SRÜ raames annab meile sellise võimaluse ja vastupidi, tugevdab meie positsioone, segamata seejuures üksteisega koostööd teha ja austada oma rahvuslikke eripärasid,“ ütles Putin.

Putin rääkis ka teistest riikidest, mis on veel SRÜ liikmed, aga ei osale selle töös.

„Kõik algast Gruusiast pärast Gruusia endise presidendi ebaõnnestunud katseid lahendada mõningaid siseprobleeme jõu ja rünnaku abil Lõuna-Osseetia vastu, pärast seda kõik ju algas ja tagajärgedest, mis tekkisid selle avantüüri tagajärjel,“ ütles Putin.

Putin lisas, et Ukraina allkirjastas kunagi SRÜ alusdokumendid, aga ei ühinenud täies formaadis ega ratifitseerinud dokumente.

„Ta kaldus algusest peale sisuliselt täiemahulisest koostööst kõrvale,“ ütles Putin.

Putini sõnul areneb koostöö SRÜ raames praegu keerulise geopoliitilise olukorra taustal.

„Ühendus on endiselt vastupidav ning kindlasti vajalik ja efektiivne koostöövorm, mille raames arendavad osalevad riigid suhteid eranditult partnerluse, vastastikuse kasu ja üksteise huvide arvesse võtmise põhimõtetel. See oleks nagu selline argine diplomaatiline formuleering, aga selle taga seisavad reaalsed asjad ja meie suhte reaalne sisu, nii see on,“ lausus Putin.

Jaga
Kommentaarid