Eesti ja Soome ministrite jututeema oli üks – Eesti ja Soome vahelise gaasitoru ootamatu vigastamine, mille taga võib Iltalehti teatel seista Venemaa.

Kaitseminister Hanno Pevkur sõnas, et spekuleerida ega ennatlikke järeldusi teha pole mõtet. Samas kinnitas ta, et vigastus on inimtekkeline. „Selle vigastuse ulatus on selline, et selle pidi tekitama jõud, mis pole näiteks tuukri või väikese allveelaeva poolt tekitatav,“ lisas Pevkur.

Gaasivoog suleti, juhtumi ajal oli gaas suunatud Soomest Eestisse. Välisminister Margus Tsahkna sõnas, et eestlaste gaasivarustust juhtum ei mõjuta ja gaas jõuab edaspidi Eestisse Lätist.

Soome politsei on alustanud gaasitoru vigastuse kohta kriminaalmenetlust. Peale Balticconnectori tabas rike sidekaablit, mis asub Eesti majandusvööndis. Rikke täpsemat asukohta ei ole kummagi riigi valitsus avaldanud.

Soome keskkriminaalpolitsei andis kolmapäeval pressikonverentsi, kus räägiti, et veealune uurimine kestab paar päeva. Lisaks mainiti, et esialgsetel andmetel oli Balticconnectori kahjustuse põhjus mehaaniline, mitte plahvatus, ent uurijad ei tahtnud rohkem sel teemal spekuleerida.

Jälgi tänaseid jooksvaid uudiseid Balticconnectori gaasitoru lekke uurimisest Delfi otseblogist: