Tormituuled on põhjustanud üle Eesti ulatuslikke elektrikatkestusi, mille likvideerimisega tegeleb üle Eesti 107 brigaadi.

„Kahes vahetuses teeb tööd üle 200 mehe, et võimalikult kiiresti lahendada rikked ja taastada elektrivarustus. Oluline on, et kõik vee-ettevõted on elektriühenduse tagasi saanud ja enamus lasteaedu saavad homme uksed avada. Võitlus tormiga on kestnud kaks päeva, õnneks tormil jõud raugeb, aga meie mehed ei väsi enne kui kõik on tehtud,“ sõnas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

„Tänan ka tublisid päästjaid, kes on päästetööde raames aidanud kaasa ka paljude rikete kaardistamisel. See annab tublisti meile kiirust juurde nende lahendamisel. Tuulte raugemisel saame ka droonid lendama panna,“ lisas Härm.

Keskpinge rikked loodetakse lahendada Rapla-, Pärnu-, Võru-, Põlva-, Tartu-, Jõgeva maakondades esmaspäeva õhtuks. Saaremaa, Hiiumaa, Ida-Virumaa, Viljandi- ja Valgamaal teisipäeva õhtuks. Läänemaal ja Lääne-Virumaal kolmapäeva ning Harjumaal võib kõigi rikete lahendamine reedeni aega võtta.

Nädalavahetuse torm on hetkeseisuga toonud päästjatele kokku ligi 1600 väljakutset, millest täna on reageeritud 390-le. Vabariigi vastutava Meelis Mesi sõnul on küll päästjate väljakutsed vähenemas, kuid kõikide elektrikatkestuste likvideerimine võib veel aega võtta.

„Selleks, et elektrikatkestused hästi üle elada, soovitame varuda koju kindlasti perele toitu ja joogivett ning ka toiduvalmistamiseks vajalikud seadmed, näiteks matkapliidi. Valgusallikatest tuleks eelistada pigem patareitoitel taskulampi, kui küünlaid. Kui aga siiski kasutad elektrikatkestuse ajal lahtist tuld, tuleb järgida kõiki tuleohutusnõudeid,“ ütles Mesi.

Kuna ilmateenistuse andmetel on täna öösel ja varahommikul oodata kohati ka miinuskraade, siis tuleks olla teedel eriti tähelepanelik, sest lisaks tuulemurrule võivad teed olla kohati ka libedad. „Palume varuda kindlasti homme hommikul enne tööle ja kooli sõitmist kannatust ning sõita maanteedel rahulikult, ilma kiirustamata. Teedel võib olla endiselt puuoksi või ka veel koristamata puid ning ohtlikkust lisavad ka kerged miinuskraadid. Olgem siis ettevaatlikud ja nii jõuame kõik tervena tööle ja kooli,“ ütles Mesi.

Mõned näpunäited elektrikatkestuse paremaks üleelamiseks:

  • Varuge koju perele joogivett, ravimeid ja toitu vähemalt seitsmeks päevaks.

  • Kodus võiks olla patareitoitel raadio ja varupatareid mitmeks tühjenemiskorraks. Samuti sobib päiksepatarei või dünamoga raadio.

  • Auto kütusepaak hoia alati vähemalt pooltäis. Tee selgeks, millistest autonoomsetest tanklatest saab elektrikatkestuse korral kütust.

  • Kasuta alternatiivseid elektriallikaid (elektrigeneraator, akud, patareid jm) säästlikult ja vaid vältimatu vajaduse korral. Nii pikendad nende tööaega Ava külmkappi ja sügavkülmikut võimalikult harva. Nii püsib seal jahe temperatuur kauem ja toiduained säilivad paremini.

  • Kui sa ei saa elektrikatkestuse korral kodus ohutult ja iseseisvalt hakkama, mine lähedaste juurde või palu abi kohalikult omavalitsuselt.

  • Kui mobiiliside on katkenud või häiritud, siis telefonile 112 on võimalik helistada, lülitades telefon korraks välja ning sisselülitamisel saab teha telefonikõne enne SIM-kaardi aktiveerimist. Selleks, et päästekorraldaja saaks levi olemasolul teile vajaduse korral tagasi helistada, peab olema SIM-kaart uuesti aktiveeritud.

Elektrilevi teatas pühapäeva hommikul, et elektrikatkestuste likvideerimisega tegeleb üle Eesti 60 brigaadi.

„Oleme suurendatud jõududega tööl kahes vahetuses, et võimalikult kiiresti lahendada rikkeid ja taastada elektrivarustus. Kuna tormituuled jätkuvad veel tänagi, siis näeme, et rikkeid on veel juurde tulemas. Kahjuks on rikete lahendamine nii tugevate tuultega raskendatud, kuna see on eluohtlik ja ohutus on kõige olulisem. Paneme ka inimestele südamele, et kõiki hoiatusi järgida ning ohtliku ilmaga püsida kodus turvaliselt ja tervena,“ lausus Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Tormituul ja kõrged lained häirivad praami- ja laevaliiklust, merevee tase on tavapärasest kõrgem. Pühapäeval teatas TS Laevad, et päeva jooksul peaks taastuma praamiühendus Hiiumaaga.

Video Reidi teel asuvast, parasjagu renoveeritavast hoonest.

Video Reidi tee ja Narva maantee vahelisest pargist, kus osad puud on lausa juurtega maa seest välja tulnud.

Hea lugeja, saada tormiinfot ja -fotosid oma kodukohast vihje@delfi.ee või siia!