Kaitseväe juhataja Martin Herem kinnitas 31. augustil 2021 käskkirjaga „Kaitseväe töökeskkonna ohutegurite riskianalüüs. Bioloogiline ohutegur. COVID-19“ koos tegevuskavaga.

Sellest lähtuvalt vabastas kaitsevägi käskkirjadega viis tegevväelast ning arvas nad reservi. Nad vabastati ametikohalt ja tegevteenistusest, kuna nad ei esitanud käskkirjaga kehtestatud ühte järgnevatest tõenditest: COVID-19 haiguse vastase vaktsineerimise alustamise, vaktsineerimiskuuri läbimise või COVID-19 läbipõdemise tõendit.

Tegevväelased polnud otsusega rahul ning esitasid kaebuse kaitseväe vastu käskkirjade õigusvastaseks tunnistamise ning hüvitise välja maksmise või teenistusse ennistamise nõudes.

Kaitsevägi kaebusega ei nõustunud ja vaidles sellele vastu.

Neljapäeval otsustas kohus rahuldada kahe kaebaja kaebused tervikuna ja kolme kaebaja kaebused osaliselt. Lisaks tunnistas kohus kõik viis käskkirja õigusvastaseks, millega kaebajad vabastati ametikohalt ja arvati reservi.

Kohus mõistis kaitseväelt kõigile kaebajatele välja hüvitise. Hüvitise suurus sõltus nii staažist, kui sellest, kas kaebajad kasvatasid alla 7-aastast last. Lisaks peab kaitsevägi maksma kinni menetluskulud.

Tegemist on jõustumata otsusega ning otsuse peale võib Tartu ringkonnakohtule esitada apellatsioonkaebuse 30 päeva jooksul otsuse avalikult teatavakstegemisest arvates ehk hiljemalt 6. novembril.