Harkivi piirkonna kuberner Oleh Sõnõehubov hindas seni hukkunute arvuks 49, lisades, et “päästjad jätkavad sündmuskohal tööd“. Teised teated ütlesid hiljem, et hukkunute arv oli vähemalt 51. Tõenäoliselt kasvab hukkunute arv veelgi.

Siseminister Ihor Klõmenko ütles, et küla elanikud osalesid rünnaku ajal kohvikus mälestusteenistusel. „Surnud külakaaslase jaoks oli peielaud. Kokku on külas 300 elanikku, üks inimene igast leibkonnast oli kohal“ ütles Klõmenko, kes lisas, et paljud ohvrid on endiselt varemetes lõksus.

„See on Ukraina jaoks kohutav tragöödia. Järjekordne venelaste poolt toime pandud kohutav sõjakuritegu, mille eest nad peavad vastutusele võtma,“ lisas ta. Klõmenko sõnul oli tabamus nii täpne, et kahtlustatakse, et asukoha andis venelastele kohalik elanik.

Hukkunute surnukehad, sealhulgas 6-aastane laps, viidi hävinud hoonest välja, teatas Sõnõehubov. Ukraina siseminister ütles, et 29 ohvri surnukehad on tuvastatud. Ülejäänud surnukehad saadeti Harkivi linna rajatistesse. Seitse raskelt vigastatud inimest viibivad hetkel haiglas. Klõmenko lisas, et neid seitset inimest tabas šrapnell, kõik viibisid hoone läheduses 50 meetri raadiuses.

Ukraina ametnike sõnul sai rajatise pihta rakett Iskander, mis on suhteliselt väikese laskekaugusega ballistiline rakett, mis kannab olenevalt konfiguratsioonist 500–700 kilogrammi lõhkepead. Venelased on seda Ukraina vastu laialdaselt kasutanud, põhjustades märkimisväärseid tsiviilohvreid.

ÜRO humanitaarabi saadik Ukrainas Denise Brown mõistis Harkivi rünnaku hukka. „Olen jahmunud teadetest Venemaa rünnakust, mis lõhkus veidi tagasi Harkivi oblastis Hroza küla, tappes kümneid tsiviilelanikke. Paikkonnast, kus elab veidi üle 300 inimese, saabunud pildid on täiesti kohutav,“ ütles ta avalduses.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et rünnak oli “nähtavalt jõhker Venemaa kuritegu – raketirünnak tavalisele toidupoele, täiesti tahtlik terrorirünnak“.

„Vene terror tuleb peatada. Igaüks, kes aitab Venemaal sanktsioonidest mööda hiilida, on kurjategija. Kõik, kes ikka veel Venemaad toetavad, toetavad kurjust,“ ütles Zelenskõi Lõuna-Hispaanias Granadas toimunud Euroopa liidrite tippkohtumisel.

„Venemaa vajab seda ja sarnaseid terrorirünnakuid ainult ühe asja pärast: et muuta oma genotsiidne agressioon kogu maailma jaoks uueks normaalsuseks," lisas Zelenskõi.

Ukraina peaminister Denõs Shmõhal nimetas rünnakut brutaalseks ja küüniliseks. „Hukka sai kümneid inimesi, sealhulgas laps. Seda õudust on võimatu sõnadega kirjeldada,“ postitas ta Telegrami.

„Peame peatama Venemaa terrori, et vaenlase raketid ja mürsud ei võtaks enam elusid ega vigastaks inimesi. Seda saab teha vaid koordineeritult ja ühtselt, meie partnerite abi ja toel,“ lisas Shmõhal.

Nii ulatuslikku hävingut pole nähtud pärast 2022. aasta alguses toimunud rünnakut Kramatorski raudteejaamale, milles hukkus vähemalt 50 inimest.

Jaga
Kommentaarid