Briti raporti järgi hukkusid Hiina mereväelased allveelaeva hapnikusüsteemi katastroofilise ülesütlemise tõttu, mis mürgitas meeskonna.

Väidetavalt on hukkunute hulgas allveelaeva 093-417 kapten ja veel 21 ohvitseri.

Hiina on seda intsidenti ametlikult eitanud. Näib ka, et Peking on keeldunud palumast hätta sattunud allveelaevale rahvusvahelist abi.

„Luure teatab, et 21. augustil toimus pardal õnnetus missiooni käigus Kollasel merel. Intsident toimus kell 08.12 kohaliku aja järgi, mille tagajärg oli 55 meeskonnaliikme surm: 22 ohvitseri, seitsme ohvitserikadeti, üheksa allohvitseri ja 17 meremehe. Surnute hulgas on kapten, kolonel Xue Yongpeng. Meie arusaamise järgi põhjustas surma hapnikuvaegus süsteemivea tõttu allveelaeval. Allveelaev tabas keti ja ankru takistust, mida Hiina merevägi kasutab USA ja liitlaste allveelaevade lõksu püüdmiseks. Selle tagajärg oli süsteemide ülesütlemine, mille parandamine võttis kuus tundi ja nõudis allveelaeva pinnale tõusmist. Pardal olev hapnikusüsteem mürgitas pärast katastroofilist ülesütlemist meeskonna,“ öeldakse Daily Maili teatel Briti raportis.

Seni pole olemas mingit avalikku sõltumatut kinnitust Hiina allveelaeva kahtlustatava kaotuse kohta.

Peking on nimetanud avalikku spekulatsiooni intsidendi kohta täielikult valeks. Internetis levinud teateid on eitanud ka Taiwan.

Suurbritannia kuningliku mereväe ametlikud allikad keeldusid seda teemat kommenteerimast.