Kosovo peaminister Albin Kurti süüdistas Serbiat rünnaku rahastamises ja korraldamises, mida Serbia president Aleksandar Vučić eitab. Tulevahetuses hukkus kolm ründajat ja üks Kosovo politseinik.

Vučić väitis pärast rünnakut, et serbia püssimehed võitlesid “terrori“ vastu, ehkki mõistis politseiniku tapmise samal ajal hukka. “Võite meid kõiki tappa, aga Serbia ei tunnusta kunagi Kosovo iseseisvust,“ märkis Vučić. Hiljem selgus, et rünnakut juhtis serbia vähemust esindava partei juht Milan Radoičić, kes võttis selle korraldamise ka ise omaks, ent ei avaldanud, kust selleks relvad saadi.

Viimase nädala jooksul paigutas Serbia piiri äärde sõjaväelasi koos masinatega, mis tingisid Kosovost hoiatusi, et naaber valmistub invasiooniks. Nädalavahetusel helistas Vučićile USA välisminister Antony Blinken, kes kutsus üles olukorda de-eskaleerima.

Samuti tugevdati sadade Briti sõduritega Kosovos viibivaid NATO rahuvalvejõude. Vučić teatas laupäeval osade vägede tagasitõmbamist, mida kinnitasid ka Kosovo võimud. Presidendi sõnul ähvardas USA vastasel korral Serbia suhtes meetmeid võtta. “Vastasin, et olete supervõim ja võite teha, mida tahate, aga olen selle vastu, see oleks väga halb,“ ütles Vučić.