Kristersson alustas kõnet, öeldes, et tegu on Rootsi jaoks keerulise ajaga ja tema mõtted on viimaste vägivallaaktide ohvriks langenute lähedastega, vahendab SVT Nyheter.

„Me peame jõuke jahtima ja jõukude üle võidu saavutama,“ ütles Kristersson.

Peaministri sõnul toidavad kuritegelikke jõuke väljatõrjutus ja paralleelühiskond.

„Rootsi seadused ei ole kujundatud jõugusõdade ja lapssõdurite jaoks, aga me muudame nüüd seda,“ ütles Kristersson ja nimetas hulga meetmeid, mille valitsus on migratsiooni- ja kriminaalpoliitika valdkonnas tarvitusele võtnud.

Kristersson ütles, et kohtub täna Rootsi kaitseväe juhataja Micael Bydéni ja politseiülema Anders Thornbergiga, et uurida, kuidas saaks kaitsevägi aidata politseid töös kuritegelike jõukudega.

„Me võtame kasutusele vajalikud ressursid. Kõik on arutlusel,“ ütles Kristersson.

„Ma loodan, et kõik Rootsi Riksdagis olevad erakonnad suudavad ühineda ning kehtestada jõulised ja murrangulised meetmed, mida on vaja,“ lisas Kristersson.

Kristesson lõpetas kõne, tänades neid, kes töötavad jõuguprobleemide kallal politseis, kohtusüsteemis, sotsiaalteenistuses ja koolides.

Rootsi kaitseväe juhtaja Bydén ütles ajalehele Dagens Nyheter, et kaitsevägi on valmis politseid toetama ja ta on valmis arutama kodanike vastu vägivalla kasutamise keelu kaotamist.

„Kui me saame toetada politseid, kui sisejulgeolek kõigub, teeme me seda, mida saame,“ ütles Bydén.

Enne seda oli lastud Rootsis 12 tunni jooksul maha kaks meest Stockholmis ja 25-aastane naine oli hukkunud elumaja plahvatuses Uppsala lähedal.

Sel kuul on jõuguvägivallas hukkunud 12 inimest, mis on Dagens Nyheteri andmetel suurim arv pärast 2019. aasta detsembrit.

Rootsi meedia on seostanud viimase vägivallalaine kuritegeliku võrgustikuga Foxtrotnätverket, kus käib kahe rivaalitseva kildkonna sisesõda.