Muugal sagivad tuletõrjujad, päästetöötajad ning isegi veristes sidemetes „haavatud“ on osa kriisiõppusest, mis kontrollib, kuidas Eesti kütuserongide kokku põrkamisel toime tuleks.

Tegelikult ei tegutse pääste täna oma parimal tasemel, kuid suurõppuse CREVEX ühe korraldaja Leho Lemsalu sõnul näebki stsenaarium seda ette.

Mõned tunnid hiljem katsetatakse umbes tuhande vabatahtliku evakueerimist, ning selleks peavad vagunid mängult plahvatuseni jõudma.

Muuga sadamas siiski ehtsaid leeke ei näe, suitsu sees on tule praksumist vaid kuulda. Sellegipoolest kustutavad tuletõrjujad usinalt põlengut, käivitatakse veeprits ning tiritakse välja ka tulekustutusvahu voolik.

Kuigi Lemsalu jutu järgi on mõne asjaga veidi viivitatud ning ootustega võrreldes aeglasemalt sujunud, ei paista Muuga sadamast rabelemist ega erilist tõttamist.

Päästetöötajad teevad metoodiliselt oma tööd ning erksates vestides rahvasumm seisab rahulikult vilkuvate tuletõrjeautode kõrval.

Kriisiolukorda sunnivad enim uskuma „haavatud“ päästetöötajad ning linnaelanikud, kes sidemes jäsemete ning lillade muhkudega ringi sõeluvad. Sinikaid ja vermeid kohtab ka kiirabiautodesse sisse piiludes.

Lemsalu sõnul on stsenaarium suhteliselt elutruu. „Vastavalt sellele, mis maailmas on päriselt juhtunud,“ kinnitas ta.

Nõnda pole ime, et rongi juurest kaikuvad plahvatused ja tumedalt üürgavad sireenid panevad algul ehmatusest hüppama ning tuletavad siis meelde, milline on idanaabri käppade vahel võitlevate inimeste argipäev.