Võrklaeva sõnul on eelarve tulude maht 16,8 miljardit eurot, kulude maht 17,7 miljardit eurot.

Mis puudutab 400-miljonilist auku 2025. aasta riigieelarves, siis selleks on vaja Võrklaeva sõnul leida 1% SKP-st täiendavat maksutulu, mida valitsus saab nüüd arutama hakata.

Tänaseks on teada, et päästjad palgatõusu ei saa ning ka õpetajate palgatõus tuleb samuti pigem kesine – palga alammäär tõuseb 1,7%.

Võrklaeva sõnul tahaksid kõik palka rohkem saada, aga kuna riigieelarve on nii keerulises seisus, siis ei ole see täna võimalik. „Miks on vaja riigieelarvet korda teha? Sellepärast et me üldse jaksaks neid palku maksta, laenurahaga palkade maksmine ei ole mõistlik,“ selgitas ta.

Koalitsiooninõukogus arutati ka riigikogus toimuvat, kus käib täiemahuline obstruktsioon. Kui ühelt poolt on saalis raske sisulist arutelu pidada, siis teiselt poolt annab koalitsioon ka väga vähe aega eelnõudega tutvumiseks.

Näiteks saatis Võrklaev reedel kooskõlastusringile eelnõu kõrgemate riigiteenijate palgatõusu vähendamise kohta, millele palus ta tagasiside esitada juba esmaspäevaks. Võrklaeva sõnul ei saanud eelnõu varem riigikokku minna, sest valitsuses puudus poliitiline kokkulepe. Nüüd on aga riigikogul aega seda menetleda koos riigieelarvega mitu kuud ning see ei ole põhjus, miks obstruktsiooni teha, leidis ta.

Vaata lähemalt videost!