Zelenskõi vastuvõtt kongressis oli palju vaiksem kui eelmisel aastal, aga tema esinemine pälvis siiski üldiselt soodsaid kommentaare.

Zelenskõi tuli kongressi ette kindla sõnumiga eravestlustelt vabariiklaste ja demokraatide juhtidega. USA seadusandjad kinnitasid, et Zelenskõi ütles neile, et ukrainlastel on tugev sõjaplaan ja „nad võidavad“.

President Joe Biden võttis Zelenskõi vastu punasel vaibal ja suurema tseremooniaga, kui maailma riigijuhtide vastuvõtmisel tavaks on. Biden rääkis ka oma murest seoses kongressiga.

Peamiselt endise presidendi Donald Trumpi toetajatest koosneva kongressi vabariiklaste ühe osa ägenev vastuseis Ukraina finantseerimisele ohustab edasisi rahaeraldusi. Seni on USA Ukrainale andnud 113 miljardit dollarit. Kui rahaeralduste vastased hoo sisse saavad, ähvardab kaduda ka USA avalikkuse toetus.

„Ma arvestan Ühendriikide kongressi hea otsustusvõimega. Alternetiivi ei ole,“ ütles Biden.

USA administratsioon tegi eile teatavaks 325 miljoni dollari suuruse uue abipaketi. Välisminister Antony Blinkeni sõnul sisaldab see täiendavalt õhutõrjevahendeid, suurtükiväe laskemoona, kobarmoona ja muid relvi.

Vabariiklasest esindajatekoja spiiker Kevin McCarthy ei ühinenud demokraatide juhi Hakeem Jeffriesega, kes Zelenskõid saabumisel tervitama tuli. McCarthy kinnitas ka, et ei nõustunud Zelenskõi taotlusega korraldada kongressi esindajatekoja ja senati ühisistung, nagu toimus Zelenskõi eelmise visiidi ajal Washingtoni. McCarthy teatas, et nii lühikese etteteatamisajaga ei olnud selleks aega.

Valge Maja rahvusliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan rõhutas eile, et Biden püüab Zelenskõi visiidiga selgeks teha, et USA ja maailm „saadavad eksimatu sõnumi, et 21. sajandil ei saa lubada diktaatoril naabri territooriumi vallutada või tükeldada“.

„Kui me lubame seda siin, juhtub see mujal viisidel, mis õõnestab fundamentaalset julgeolekut, rääkimata väärtustest, mida Ameerika rahvas nii kalliks peab,“ ütles Sullivan.

Jaga
Kommentaarid