Kahe riigi vahel on tekkinud diplomaatiline tüli Ukraina viljaekspordi pärast, vahendab BBC News.

Teisipäeval kutsus Poola välja Ukraina suursaadiku Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kõnes ÜRO peaassambleel öeldu pärast. Zelenskõi ütles, et mõned riigid on teeselnud solidaarsust Ukrainaga. Varssavi mõistis selle hukka kui „ebaõiglase Poola suhtes, kes on toetanud Ukrainat sõja esimestest päevadest peale“.

Morawiecki tegi otsuse Ukrainat rohkem mitte relvadega varustada teatavaks eilses teleintervjuus pärast pingete kasvu kogu päeva jooksul.

„Me ei saada rohkem relvi Ukrainasse, sest me relvastame nüüd Poolat moodsamate relvadega,“ ütles Morawiecki.

Morawiecki kinnitas, et Poola aitab Ukrainal „Vene barbarit“ võita relvasaadetiste keskuse säilitamisega, aga ütles, et ei luba Poola turu destabiliseerimist viljaimpordiga, teatas Poola uudisteagentuur PAP.

„Meie keskus Rzeszówis täidab kokkuleppel ameeriklaste ja NATO-ga kogu aega sama rolli, mida see on täitnud ja jääb täitma,“ ütles Morawiecki.

Viljatüli sai alguse siis, kui Venemaa täiemahuline sissetung sisuliselt sulges Musta mere laevateed ja sundis Ukrainat leidma alternatiivseid maismaateid. See omakord tõi kaasa selle, et suured kogused vilja saabusid Kesk-Euroopasse.

Euroopa Liit keelas selle peale ajutiselt vilja impordi viide riiki – Bulgaariasse, Ungarisse, Poolasse, Rumeeniasse ja Slovakkiasse –, et kaitsta sealseid põllumehi, kes kartsid, et Ukraina vili viib hinnad alla.

Keeld lõppes 15. septembril ja Euroopa Liit otsustas seda mitte pikendada, aga Ungari, Slovakkia ja Poola otsustasid selle siiski jõusse jätta.

Ukraina esitas nende riikide vastu kaebuse maailma kaubandusorganisatsioonile (WTO), milles väitis, et tegemist on rahvusvaheliste kohustuste rikkumisega.

Poola teatas aga, et jätab keelu jõusse ja et kaebus WTO-le neid ei kõiguta.

Morawiecki ütles, et kui Ukraina eskaleerib viljatüli, suurendab Poola keelatud Ukraina toodete arvu. Poola välisministeerium lisas, et Poola survestamine mitmepoolsetel foorumitel või kaebuste saatmine rahvusvahelistele kohtutele ei ole sobivad meetodid riikidevaheliste erimeelsuste lahendamiseks.