„Mägi-Karabahhis dislotseeruva Vene rahuvalvekontingendi vahendusel jõuti kokkuleppele lahingutegevuse täielikus lõpetamises 2023. aasta 20. septembril kella 13.00-st [kohaliku aja järgi],“ öeldakse teates, vahendab Interfax.

Teatati, et jõuti kokkuleppele Armeenia relvajõudude alles jäänud üksuste ja sõjaväelaste väljaviimises Vene rahuvalvekontingendi paiknemistsoonist ning Mägi-Karabahhi kaitsearmee relvaformeeringute laialisaatmises ja täielikus relvitustamises ning rasketehnika ja relvastuse väljaviimises Mägi-Karabahhist kiire utiliseerimise eesmärgil.

„Küsimusi, mille on tõstatanud Aserbaidžaani pool reintegratsiooni ja armeenlaste õiguste ja julgeoleku tagamise kohta ning küsimusi Mägi-Karabahhi elanikkonna elutegevuse tagamise kohta Aserbaidžaani konstitutsiooni raames vastavalt saavutatud kokkulepetele arutatakse kohaliku armeenia kogukonna ja Aserbaidžaani vabariigi keskvõimude esindajate kohtumisel, mis toimub Yevlaxi linnas 2023. aasta 21. septembril, ja järgmistel kohtumistel,“ öeldakse teates.

Aserbaidžaani presidendi administratsioon kinnitas kohtumise toimumist 21. septembril Yevlaxis.

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan teatas, et Armeenia võttis Mägi-Karabahhi ja Aserbaidžaani vahel saavutatud kokkuleppe teadmiseks.

„Saime Mägi-Karabahhi ametlikult infosaidilt teada, et Mägi-Karabahhi võimud võtsid vastu Vene rahuvalvekontingendi ettepaneku tule peatamiseks,“ ütles Pašinjan videopöördumises.

Pašinjani sõnul tutvus Armeenia selle tekstiga ja „kuna me ei osalenud selle koostamises kuidagi ega olnud arutelu osapool, on esimene tähelepanek see, et tekstis mainitakse Armeenia relvajõude, räägitakse Armeenia relvajõudude jäänuste väljaviimisest Mägi-Karabahhist“.

„See fakt ei ole meie jaoks eriti arusaadav tingimustes, kus me oleme korduvalt öelnud, et alates 2021. aasta augustist ei ole Armeenia vabariigil Mägi-Karabahhis armeed. Aga igal juhul võtame me selle avalduse ja selle vastuvõtmise Mägi-Karabahhi võimude poolt teadmiseks,“ lausus Pašinjan.

Venemaa kaitseministeerium kinnitas samuti kokkuleppele jõudmist Vene rahuvalvajate vahendusel ja teatas, et kokkulepe realiseeritakse Vene rahuvalvekontingendi juhtkonna koordineerimisel.