17. septembril veidi enne kella 15 märkas politseipatrull Valga bussipeatuses välismaalasi, kelle kontrollimise käigus selgus, et nad on Euroopa Liitu tulnud ebaseaduslikult. 22-liikmelises seltskonnas oli nii mehi, naisi kui lapsi.

„Kokku tuvastati 22 ebaseaduslikult Euroopa Liitu sisenenud välismaalast, kes on pärit nii Afganistanist, Kamerunist, Indias, Iraanist, Iraagist kui ka Malilt,“ sõnas Lõuna piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Tauno Tammik esmaspäeval Delfile.

„Valgas kinni peetud välismaalased toimetati menetlustoiminguteks ja asjaolude selgitamiseks kinnipidamisasutusse, kus tegevused nendega veel ka täna jätkuvad,“ lisas Tammik. „Hetkel on selgitamisel, kust nad Euroopa Liitu sisenesid ja kuhu soovisid minna. Küll on teada, et enamus neist on varasemalt taotlenud Lätis rahvusvahelist kaitset.“

Kuna menetlus käib, ei oska politsei veel öelda, mis välismaalastest edasi saab.

Ebaseadusliku rände surve

Lõuna prefektuuri operatiivjuht Kert Kotkas rääkis eile, et viimased nädalad on Lätis toonud väga suure ebaseadusliku rände surve Valgevene piiril, kus on takistatud sadu ebaseaduslikke piiriületusi.

„Oleme ühenduses Läti ja Leeduga ning vahetame infot toimuva kohta. Tänast juhtumit ei saa veel kindlalt seostada olukorraga Lätis, kuid politseinikud selgitavad praegu asjaolusid ja teevad Valgas kinni peetud välismaalastega menetlustoiminguid, et teada saada nende täpne rändemarsruut,“ selgitas Kotkas.

Politsei on suurendanud oma kohalolu lõunapiiril ning bussijaamades ja sadamates, mida ebaseaduslikul rändel võidakse kasutada transiidiks.