Kimi soomusrong väljus täna Artjomi linnast, mis asub umbes 200 kilomeetrit Põhja-Korea piirist, teatas Venemaa riiklik uudisteagentuur. Põhja-Korea liidri saatsid pidulikult koduteele sõjaväeorkestrid, kes esitasid Venemaa ja Põhja-Korea hümne.

Enne lahkumist kohtus Kim Primorski territooriumi kuberneri Oleg Kožemaokoga, kes kinkis talle mitmeid kohalikke tooteid nagu kuulivesti, viis kamikaze-drooni ja luuredrooni.

Visiidi jooksul külastas Kim mitmeid olulisi sõjalisi ja tehnoloogiaobjekte. Laupäeval käis Kim Vladivostoki lähedal asuvas lennujaamas, kus kaitseminister Sergei Šoigu ja teised kõrged sõjaväelased näitasid talle Venemaa strateegilisi pommitajaid ja teisi sõjalennukeid. Reedel külastas ta Komsomolski linnas lennukitehast, mis toodab Venemaa võimsaimaid hävitajaid.

Kim kohtus visiidi ajal ka president Vladimir Putiniga. Ajakirjanikele öeldi, et kahe riigi juhid rääkisid sõjalis-poliitilisest olukorrast Korea poolsaarel ja Euroopas ning strateegilise ja taktikalise koostöö tugevdamisest.

Russian President Putin Meets with North Korean Leader Kim Jong-un

Eksperdid on öelnud, et Põhja-Korea võib pakkuda Venemaale vajalikku laskemoona sõjaks Ukraina vastu. Vastutasuks küsib Põhja-Korea Venemaalt majandus- ja toiduabi kui ka relvatehnoloogiat võimsate rakkettide, tuumaallveelaeva ja spioonisateliitide ehitamiseks.

ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonid keelavad Põhja-Koreal relvi eksportida või importida. „Põhja-Korea ja Venemaa vaheline sõjaline koostöö on ebaseaduslik ja ebaõiglane, kuna see on vastuolus ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide ja mitmete muude rahvusvaheliste sanktsioonidega,“ ütles Lõuna-Korea president Yoon Suk Yeol The Associated Pressile.

Kohtumisel Putiniga ütles Kim, et tema riik pakub täielikku ja tingimusteta toetust Venemaa võitlusele oma julgeolekuhuvide kaitsmise eest. Lisaks kutsus ta Putinit sobival ajal Põhja-Koread külastama, millega Putin nõustus.

See oli Kimi pikim välisreis peale võimule saamist 2011. aasta lõpus ning teine tippkohtumine Putiniga.