Liibüa kirdeosast on seoses ekstreemse vihmasajuga ümber asustatud rohkem kui 40 000 inimest. Üleujutust süvendas võimuesindajate sõnul kahe tammi kokkuvarisemine, mille tagajärjel paiskus vesi Derna poole.

Ametivõimude sõnul on terved linnaosad minema uhutud ja hädaabitöötajate sõnul haiglad enam ei tööta. Surnukuurid on täis, mistõttu on osad surnukehad jäetud õue kõnniteedele, ütles Liibüa hädaabi- ja kiirabiteenistuse pressiesindaja Osama Aly.

Päästjad jätkavad ohvrite otsinguid merest, saabus ka abi Vahemere äärsetelt riikidelt. Samuti otsitakse hukkunuid elurajoonidest. Päästemeeskonnad hoiatasid, et kui neid piirkondi ei evakueerita, siis võib vallanduda tervisekriis.

Sünoptikud hoiatasid Liibüat tormi eest päevi enne selle saabumist, kuid võimud ei tegutsenud piisavalt kiiresti. „Liibüa ja idapoolsed võimud ei ole sellise kahjuga toimetulekuks varustatud,“ ütles kindralmajor Ahmed Al-Mismari teisipäeval telekanalile Al-Arabiya. Ta lisas, et vaja on vähemalt kolme erinevat päästemeeskonda.

Dernat ja teisi Liibüa kirdeosas asuvaid linnu laastanud paduvihmad tõid eelmisel nädalal ka Kreekasse katastroofilised üleujutused, enne kui liikus Vahemerre ja arenes troopikalaadseks tsükloniks.

Ookeanide temperatuur kogu maailmas tõuseb, mistõttu on Vahemere temperatuur tunduvalt kõrgem kui varasemalt. Teadlaste sõnul soodustas see tugevat vihmasadu. „Soojem vesi mitte ainult ei õhuta neid torme sademete intensiivsuse osas, vaid muudab need ka ägedamaks,“ ütles Saksamaa Leipzigi ülikooli kliimateadlane ja meteoroloog Karsten Haustein.

Derna elanike arv enne tragöödiat oli 100 000.