Haridus- ja teadusministri ja Eesti 200 aseesimehe Kristina Kallase sõnul jõudsid valitsuse pooled neljapäeval ja reedel peetud eelarveläbirääkimistel lahenduse lähedale ning viimaste detailide paikapanekuga tegeletakse nii täna, homme kui ka ülehomme. „Kuni pole kõik kokku lepitud, pole midagi kokku lepitud. Nädalavahetusel on koosolekud ja parteide juhatused, kes teemat arutavad. Esmaspäeva õhtuks peab eelarve paigas olema,“ kirjeldas Kallas praegust asjade seisu. „Millal erakonnad uuesti kokku kutsuda, otsustab peaminister.“

Tema valdkonda puudutava kohta on kirjutanud ERR peaminister Kaja Kallase sõnadele viidates, et arutlusel on ka kõrghariduse lisarahastuse vähendamine. Riigieelarve strateegia näeb ette kõrghariduse rahastamise suurendamist 15% aastas. Kristina Kallas ütles, et Eesti 200 selle tõusu ärajätmisega ei nõustu. „Minu hinnangul on kaks kohta, kust kärpida ei saa – kaitsekulud ja haridus. Heal tasemel haridus on majanduskasvu alus,“ sõnas Kallas. Tema sõnul on kõnealune tõus sisuliselt vana võla tagasimaksmine, sest kõrgharidus on olnud juba aastaid alarahastatud.

Ministri sõnul on läbirääkimistel siiski suudetud leida nii kärpekohti kui ka võimalusi tulusid kasvatada. „Rõõmustada pole millegi üle ja ka Eesti 200 tuli valitsusse teistsuguste ootustega. Aga varasemate valitsuste tegevus on tekitanud väga raske olukorra,“ sõnas Kallas.