Urmas Reinsalu osales veebisilla vahendusel Belsati rahvusvahelisi uudiseid kajastavas saates nimega „Vot tak“, mille publikuks on vene keele kõnelejad postsovetlikus ruumis. Peamine vaatajaskond paikneb Venemaal, Valgevenes, Ukrainas ja Kasahstanis.

Reinsalu kutsuti saatesse, selgitamaks Eesti ja ka teiste Venemaa ääres piirnevate Euroopa Liidu liikmesriikide otsust keelata riiki sisenemine Vene numbrimärkidega autodele.

Arutelus kerkis muuhulgas esile peaminister Kaja Kallase (Reformierakond) ümber keerlev poliitiline torm, mis puudutab tema abikaasa seotust Venemaal paikneva äritegevusega.

Ajakirjanik küsis Reinsalult järgmist: „Kas ei puudu loogika või ei ole poliitilist paradoksi selles, et Euroopa Liit ise, see juhtus eile, tühistab sanktsioonid nelja Vene suurärimehe vastu, Eesti firma remondib Vladimir Putini jahti, Eesti peaministri mees kaupleb Venemaaga ja teiselt poolt kannatavad tavalised Venemaa kodanikud, kes püüavad oma kasutatud Vene numbritega autodega Euroopa Liitu jõuda. Kas need autod aitavad võita Vladimir Putinit, kui need konfiskeeritakse?“

Reinsalu vastas ajakirjanikule järgmist: „Need, mida te nimetasite, on häbiasjad. Ja loomulikult on see väga suur skandaal Eestis, mida te ütlesite meie peaministri mehe kohta. Ja see on praegu väga suur moraaliprobleem siin Eestis. Mis aga puudutab tavalisi Venemaa kodanikke, siis Vene riik ja Vene Föderatsiooni kodanike passiivsus legitimeerib ka seda genotsiidisõda Ukraina rahva vastu.“

Reinsalu märkis täna Delfile, et säärase küsimuse kuulmine tekitas temas piinlikkust.

Vaata lähemalt videost.