Läänemets (SDE) kõneles pärast riigieelarve kõneluste ametliku osa lõppu, et suur töö ootab veel ees ning nad on oma kõnelustega alles alguses.

Tema sõnul on inimestele aastaid valetatud. „On öeldud, et langetame makse ja tõstame samal ajal kulusid, et tehakse rohkem teenuseid ja see tulemus on nüüd käes,“ rääkis Läänemets. „Täna me vaatame vastu olukorrale, kus aastal 2027 on puudu 2 miljardit eurot, sest kõik viimase 10 või 15 aasta varasemad otsused teevad riigieelarvele haiget. See on koht, kus tuleb rääkida sellest, et võib-olla on meil isegi varem kui pärast järgmisi valimisi vaja näiteks astmelise tulumaksu juurde pöörduda või tegeleda suure rikkuse maksustamisega.“

Täna toimus Eesti Päästeala Töötajate Ametiühingu pikett, mille eesmärgiks oli Vihula mõisas riigieelarve arutelule kogunevale valitsuskabinetile meelde tuletada, et nende siseturvalisuse kärpe otsusest sõltub otseselt Eesti julgeolek ning inimeste turvalisus.

Siseministri sõnul tuleb kõigepealt lahendada ära suurem pilt ning seejärel on võimalik väiksemaid osasid läbi arutada ja kokku leppida. „Kui sul on 2 miljardit miinust, siis on raske hetkel sinna palgatõusu panna, et prooviks selle kuidagi ära lahendada,“ sõnas Läänemets.

Ministrid said kõneluste lõpus rääkida ka oma nn soovinimekirjast ehk asjadest, mis on neile olulised riigieelarvet koostades. Lisaks palkadele rääkis Läänemets koosviibimisel ka politsei väljaõppest. Nimelt lahkub politsei ridadest tema sõnul rohkem inimesi kui uusi koolitada suudetakse ning sellele probleemile tuleb otsa vaadata.

Kõnelused jätkuvad homme kell 9 ning Läänemetsa hinnangul tuleb ka vaidlema hakata, sest maailmavaateliselt on valitsuserakondadel suured erinevused. „Tülli minna ei plaani, sest ega see probleemi ei lahenda,“ leidis ta.