Riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) ei nõustunud riigikogu uue istungjärgu avaistungil päevakorda panema 17 tähtaja ületanud arupärimist, mille EKRE oli enne suvist pausi esitanud ning mis senimaani vastust ootasid.

EKRE esimees Martin Helme sõnas, et erakond on otsustanud sellest tulenevalt minna riigikogu juhatuse vastu kohtusse. EKRE esindajaks kohtus saab teadupärast taas vandeadvokaat Paul Keres ning parteil on riigikohtusse pöördumiseks aega nüüdseks üheksa päeva.

„Meie fraktsioon on raudselt seda meelt, et meie fraktsiooniliikmete põhiseaduslikke õigusi on rängalt rikutud. Nii põhiseadus kui kodukord näevad ette, et riigikogu liikmetel on õigus valitsuse liikmete poole arupärimistega pöörduda ja on andnud arupärimistele vastamise tähtajaks 20 istungipäeva. Seda on nüüd rikutud. Ei saa kuidagi nõus olla, et selline süstemaatiline ja põhimõttekindel seaduserikkumine Eestis toimub,“ ütles Helme Delfile.

Kuigi juunikuus sai EKRE ühes Keskerakonnaga riigikohtult kaebajate suhtes mittesoosiva otsuse, on tänane teematõstatus Helme silmis mustvalgem kui eelmine.

„Paragrahv on nii selgelt ja üheselt meie poolel – ma ei näe, kuidas oleks võimalik sellest mööda hiilida. Aga kohtud on väga leidlikud selles osas olnud,“ märkis ta muheledes.

Kas EKRE-l on loota täiendavat tuge teisteltki võimuta parlamendiparteidelt – Keskerakonnalt ja Isamaalt?

Praegu pole see veel selge.

Keskerakonna endine esimees Jüri Ratas märkis eile, et peab Keskerakonna liitumist EKRE algatusega vähetõenäoliseks. Isamaa endine esimees Helir-Valdor Seeder teatas täna Delfile, et erakond pole praeguseks kohtusse pöördumise teemal arutlenud, ent märkis, et jutuks tuleb see lähipäevil kindlasti.

Lähemalt saab kuulata videointervjuust.