Ramadan esines ÜRO pressikonverentsil Genfis, vahendab Guardian.

Ida-Liibüat kontrolliva administratsiooni tervishoiuminister ütles, et kinnitatud on üle 3000 inimese hukkumine.

„Kadunud inimeste arv on tuhandetes ja hukkunute arv arvatakse jõudvat 10 000-ni,“ ütles Othman Abdel Jalil telekanalile Al-Massar.

Derna linnas uhus vesi tammide purunemise tõttu minema terved linnaosad. Kalmistule on kogunenud üle 700 surnukeha, mis ootavad tuvastamist, ja kohalike tervishoiuametnike sõnul on 5000 inimest kadunud.

„Olukord Derna linnas muutub traagilisemaks ja ohvrite arvu kohta ei ole lõplikku statistikat,“ ütles Jalil. „Paljud piirkonnad olid ligipääsmatud.“

Tsiviillennundusminister Hichem Chkiouat ütles, et olukord Dernas on katastroofiline.

„Surnukehad lamavad igal pool – meres, orgudes, hoonete all,“ ütles Chkiouat pärast linnas käimist Reutersile. „Ma ei liialda, kui ütlen, et 25% linnast on kadunud. Paljud-paljud hooned on kokku varisenud.“

Chkiouat lisas, et lõplik hukkunute arv tuleb tõsiselt suur.

Meeleheitel inimesed otsivad sotsiaalmeediast informatsiooni oma lähedaste kohta. Paljud on vihased päästetööde aeglase tempo pärast ja on hakatud rääkima, et juba varem on linna Wadi tammide halva seisukorra eest hoiatatud.

Lõhenenud Liibüa Tripolis asuva rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse juht Abdul Hamid Dbeibeh teatas, et lennuk 14 tonni päästevarustuse ja parameedikutega lendab riigi idaosa keskusse Benghazisse.

Abi saabumisest teatas ka Liibüa idaosa sõjapealik kindral Khalifa Haftar, keda toetavad Araabia Ühendemiraadid ja Egiptus.