„Seeni on meie metsades tänavu erakordselt palju, ent mitmed mürgised liigid sarnanevad välimuselt heade söögiseentega. Seega on seenenäitus suurepärane võimalus värskendada oma teadmisi enne metsa minekut,“ ütles Eesti loodusmuuseumi direktor Heidi Jõks.

Seenenäituse korraldamine algab seente kogumisest – kõik eksponaadid tuleb kõigepealt ju ise metsas üles leida. Eesti loodusmuuseumi bioloogi Loore Ehrlichi sõnul on seente hankimine suur töö. „Näituse jooksul teevad muuseumitöötajad mitu seeneretke, et täiendada ekspositsiooni uute ja värskete seentega.“

Väljapanek loodusmuuseumi õuel on tõesti muljet avaldav: näha saab näiteks mitut liiki kukeseeni, millest nii mõnigi ei meenuta harilikku kukeseent. Rikkalik on riisikate ja pilvikute laud. Näitusel on kenasti kõrvutatud sarnaseid seeni, millest üks mürgine, teine mitte. Tänu sellele saab igaüks ise neid täpselt uurida ja võrrelda.

Üks seen on siiski näituselt veel puudu, sest esimeste retkede jooksul ei õnnestunud seda leida. Viimasel ajal palju elevust tekitanud männi-kuldpoorik on meie mail uus sõbralik võõrliik, mis pärineb Põhja-Ameerikast. Nii et kes läheb nädalavahetusel metsa seenele ja leiab männi-kuldpooriku, võib selle näitusele viia.

Traditsiooniline seenenäitus meelitab tuhandeid loodusesõpru ja juba avamispäeval käis värskeid metsaande uudistamas üle 400 seenehuvilise. Samuti pakuvad muuseumi õpetajad mitut seeneteemalist õppeprogrammi nii kooli- kui ka lasteaialastele. Näitus on avatud Eesti loodusmuuseumis Tallinna vanalinnas Lai tn 29a.

Loodusmuuseumi seenenäitus on traditsiooniliselt muuseumi hoovis suures telgis.
Loodusmuuseumi seenenäitusel on siltidel täpselt kirjas, kas seent võib süüa, ja kui jah, siis kuidas töödelduna. Männiriisikaid võib süüa pärast kupatamist.
Sirmiku mustrid
Rikkalik puravikulaud
Puravikke näeb igas suuruses ja igast liigist.
Kukeseeni on mitut liiki!
Saatana-kivipuravik, täiesti mürgine seen. Ära tunneb punakast jalast.

Kuldharik, täiesti söödav seen
Väike valge kärbseseen
Rohelised kärbseseened on seenenäitusel asetatud metsašampinjonide lähedale. Need kaks liiki on veidi sarnase välimusega ja eks nii need õnnetused juhtu...
Kärbseseeni teab igaüks karta, aga pruunikas kühmvöödik on sama tappev kui valge kärbseseen.
Tapvad kühmvöödikud