HUR teatas, et Ukraina lahingukopterite park täieneb juba lähimal ajal trofeekopteriga Mi-8 AMTŠ. Operatsiooni, tänu millele see saada õnnestus, nimetas HUR parimaks näiteks koostööst politseiga.

„Mitmekuune erioperatsioon nõudis mõlema ametkonna parimate spetsialistide kaasamist ja maksimaalse salastatuse režiimi. Sest okupantriik kasutab pretsedendituid julgeolekumeetmeid, et takistada oma lendurite igasuguseid kontakte „kontrollimata“ isikutega,“ öeldakse teates.

HUR-i teatel õnnestus kõigepealt kindlaks teha, et üks Vene piloot ei kiitnud heaks riigi poliitilise juhtkonna otsust Ukrainas täiemahuline sõda valla päästa.

Järgmine samm oli vahetu kontakti loomine selle sõjaväelasega ning tema nõusoleku saamine produktiivseks koostööks.

„Erioperatsiooni tähtis element olid julgeolekugarantiid piloodi perekonnale. Tema perekond õnnestus ohutult Ukrainasse toimetada,“ teatas HUR.

Operatsiooni finaal oli kopteri lend määratud kohta ja selle üleandmine Ukraina sõjaväelastele.

„Praegu viibivad piloot ja tema perekond Ukrainas ja teevad plaane tulevikuks. Helikopteri kaks ülejäänud meeskonnaliiget, kes ei teadnud piloodi tegelikke plaane, otsustasid end mitte vangi anda ja hukkusid kohe peale maandumist,“ lisas HUR.

Vene sõjaväekopter Mi-8 maandus ühes Ukraina baasis 23. augustil. Kopter jäi täielikult terveks ja seda saab kasutada Ukraina relvajõududes.

Allikad ütlesid tollal meediale, et kopter vedas kahe lennubaasi vahel hävituslennukite Su-27 ja Su-30SM detaile.

Jaga
Kommentaarid