Vaigu üritab uusi asju juurde õppida iga päev, tehes seda ka avatud kursustel. YouTube või mõni teine avatud platvorm pakub teadmisi ilma registreerimata ja nõnda saab kohe omas tempos minema hakata.

„Umbes aasta tagasi Metroserdis läksin meie temperatuurivaldkonna spetsialisti juurde õpipoisiks, et aru saada, kuidas nemad oma tööd teevad. Õppisin selle ala kohta väga-väga palju juurde,“ meenutas mees. Tema eesmärk oli lihtsalt mõista, kuidas see protsess käib.

Ta ise peab end küllalt rumalaks inimeseks. See on üks põhjusi, miks täiendõpe on hea – isegi päev-paar kestva kursuse lõpuks on inimene ikka terake targem. Aastas koguneb teaduse edendajal selliseid pisikesi, igapäevatööga seotud koolitusi kahe nädala jagu. „Kas mul on vaja paremaks läbirääkijaks saada, paremaks finantsjuhiks saada, paremaks juhiks üleüldse saada või mõista oma ettevõttes toimuvaid protsesse,“ kirjeldas Vaigu koolituste võtmise põhjuseid.

Praegu on tema tähelepanu all digitaliseerimine. Kümne aasta pärast on tööturg sootuks teist nägu. „Mida ma saan öelda? Harige ennast tehisintellekti osas ja puhtalt juba selle pärast, et ei tekiks seda paanikat ühel hommikul ärgates, et ma olen tööta, ma olen vananenud, sest maailm liigub nii kiiresti eest ära,“ soovitas füüsik. Samamoodi on vaja arendada ka sotsiaalseid oskusi ja mõnda asja tasub õppida ainuüksi uute seoste loomiseks.

Tehnika- ja reaalteaduste puhul ei saa noored aru, miks nad seda õpivad ning kuidas õpitut kohe kasutama saab hakata. „Kui midagi kellelegi õpetada, peab tal olema kohe arusaamine, kuidas ta saab seda kasutada kümne aasta pärast, kümne kuu pärast ja kümne päeva pärast,“ leiab Vaigu.

Juhendamisel antakse tihti kümne aasta perspektiivi edasi suurepäraselt, ent kümne päeva oma, mis motivatsiooni üleval hoiab, saab harvemini. Sel juhul on vajalik õppija enda nõudlikkus. See aga areneb … ainult õppides!

Tervet vebinari saad vaadata siit. Seal räägib saate „Rakett 69“ juht, mida ta õpiks tänasel päeval ja kas globaliseerumist ning jõujooni on vaja teada.

Avatud õppesse vastuvõtt kestab augusti lõpuni. Vaata lähemalt siit.

Jaga
Kommentaarid