OSA 1. „Jaan Aru vs tehisaru“

Jaan Aru, ajuteadlane

Meil kõigil on aru, aga tema kasutamine polegi niisama lihtne. Nüüd on kõigile kättesaadav ka tehisaru, mille rakendamine ja kasutamine pole aga sugugi mitte tehnoloogiline väljakutse, vaid proovikivi inimmõistusele. Õhtu esimeses osas jagab inspireerivalt ja humoorikalt oma mõtteid AI mõjust inimarule ning hariduse tulevikule ajuteadlane Jaan Aru.

OSA 2. Kontsertetendus „KIIP!?“

Millised on 18-aastaste valikud 2073. aastal Euroopa Ühendemiraatides? Just seda küsitakse õhtu teises osas kontsertetenduses „Kiip!?“.

„Info- ja biotehnoloogia liitumine võib peagi miljardid inimesed tööturult välja süüa ning õõnestada korraga nii vabadust kui ka võrdsust. Suurandmete (ingl big data) algoritmid võivad luua digitaalseid diktatuure, kus kogu võim koondub tillukese eliidi kätte, samal ajal kui suurem osa inimesi kannatab mitte kurnamise, vaid millegi palju hullema – tähtsusetuse tõttu. Kuna tehnoloogilist revolutsiooni vedavad äriühingud ja ettevõtjad laulavad oma loomingule kiidulaulu, on sotsioloogid, filosoofid ning ajaloolased need, kes peavad häirekella lööma ja selgitama, mis kõik võib valesti minna.“

Lavastaja Neeme Kuninga sõnul said ülaltoodud read Yuval Noah Harari raamatust „21 õppetundi 21. sajandiks“ üheks põhiliseks lätteks ja impulsiks etenduse „Kiip?!“ loomisel. Lavateoses on liidetud üheks tervikuks selle aasta üle-eestilise gümnaasiumiastme kooliteatrite festivali võitjalavastus „Metsalise märk“ ja 1980ndatel Eesti noorsugu hullutanud rokkooperi „Johnny“ laulud. Nende kõrval leidub seal killukesi ka Olav Ehala, Peeter Volkonski, Margus Kappeli ja Urmas Alenderi ajatust loomingust.

„Kiip!?“ toob lavale kokku Kohtla-Järve gümnaasiumi etenduskunsti mooduli vilistlased, kooli rokkbändi DB6 ja maestro Olav Ehala koos Ida-Virumaa andekate vokaalakrobaatidega, kes esitavad vanameistri laule. Hariduslikku muusikaprojekti on produtseerinud Kohtla-Järve gümnaasium.

Tarkusepäeva suur finaal 1. septembril kell 19.00 Alexela kontserdimajas

Pilet kordi soodsam kui Weekendil!

Jaga
Kommentaarid